Μια πεταλούδα… Τιτάνας!

Η πεταλούδα Atlas, που ανήκει στην οικογένεια Attacus Atlas, ζει στα υποτροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας και σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος της Μαλαισίας και είναι η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο.

Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 2

Οφείλει την ονομασία της στον Άτλαντα, το γνωστό Τιτάνα της ελληνικής Μυθολογίας αλλά και στους σχηματισμούς που υπάρχουν στα φτερά της που θυμίζουν χάρτη! Το μήκος της φτάνει πάνω από 25 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα. Το σώμα τους είναι τριχωτό και δυσανάλογα μικρό σχετικά με τα φτερά.

Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 3

Οι ντόπιοι τη γνωρίζουν και με την ονομασία η «πεταλούδα με το κεφάλι φιδιού», αφού στις δύο άκρες των φτερών της σχηματίζονται τα κεφάλια δύο φιδιών! Το χρώμα των φτερών είναι καστανόξανθο έως καστανό, ενώ υπάρχουν και στις δύο πλευρές τριγωνικά διαφανή «παράθυρα»! Βέβαια, τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με το υποείδος.

Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 4

Οι πεταλούδες Atlas εκτρέφονται στην Ινδία για το μετάξι τους,  κυρίως σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θεωρείται από τα πλέον ανθεκτικά και είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία fagara, ενώ τα ομώνυμα υφαντά θεωρούνται αριστουργήματα.

Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 5

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εντυπωσιακές αυτές πεταλούδες αποτελούν πόλο έλξης σε διάφορα πάρκα και κήπους ανά τον κόσμο, όπου συγκεντρώνουν επάνω τους όλα τα βλέμματα μικρών και μεγάλων… θαυμαστών τους!

Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 6 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 7 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 8 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 9 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 10 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 11 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 12 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 13 Μια πεταλούδα… Τιτάνας! - Εικόνα 14 photos by flickr.com

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ