Τόσα χρόνια στα θρανία δε μάθαμε πώς ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας

Τόσα χρόνια παιδείας, αλλά κανείς δε μας δίδαξε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο και φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο θα νόμιζε κανείς πως ο κόσμος έχει μάθει να αγαπάει τον εαυτό του, αλλά δυστυχώς αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη. Το να σε αγαπάς και να σε σέβεσαι είναι κάτι που πρέπει να μάθεις μόνος σου.

Μεγαλώνοντας ανακαλύπτεις τον κόσμο και ταυτόχρονα και τον εαυτό σου. Μαθαίνεις τι σου αρέσει και τι όχι, πειραματίζεσαι για να καταλήξεις ποιες είναι οι επιθυμίες σου. Δε μαθαίνεις όμως να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του, χωρίς να κρίνεις τις επιλογές σου. Και δε διδάχτηκες ποτέ πως για να αγαπήσεις τους γύρω σου και να μπορέσεις να αποκτήσεις υγιείς σχέσεις, πρέπει πρώτα να αποδεχτείς και να αγαπήσεις εσένα, ακριβώς όπως είσαι, χωρίς να θεωρείς πως πρέπει να αλλάξεις για να γίνεις αρεστός.

Αναμενόμενο είναι φυσικά να ρωτάς «πώς;» θα τα καταφέρεις, αφού δεν το διδάχτηκες όπως τη θεωρία στην Ιστορία, ούτε έμαθες να το αναλύεις όπως τα προβλήματα στα Μαθηματικά. Οι τρόποι να το πετύχεις είναι αμέτρητοι, αλλά το πρώτο βήμα -και το πιο σημαντικό- είναι να θες να το κάνεις. Πρέπει να είσαι σε θέση να δεχτείς τον εαυτό σου και να αντιληφθείς ότι η άποψη οποιουδήποτε άλλου δεν πρέπει να έχει σημασία ούτε να σε επηρεάζει το πώς σε βλέπεις εσύ. Πάντα να ακούς τις συμβουλές και να προσπαθείς να βελτιωθείς για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά μέχρι εκεί. Η μόνη άποψη που μετράει στην τελική για το πώς πρέπει να είσαι, είναι η δική σου.

Κι αφού γίνει το πρώτο βήμα, η αποδοχή, πρέπει να βρεις τρόπους να κάνεις κάθε μέρα ένα βήμα και να φτάνεις πιο κοντά στην αγάπη χωρίς όρια για τον εαυτό σου. Αυτό φυσικά πρέπει να επιτευχθεί σε όλους τους τομείς -σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Πρέπει να αγαπήσεις την εμφάνισή σου, το μυαλό σου, αλλά και την ψυχολογία σου που αλλάζει ανάλογα τη μέρα. Η εμφάνιση είναι ταυτόχρονα το εύκολο και το δύσκολο της υπόθεσης. Γιατί; Γιατί δυσκολευόμαστε πλέον να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με τα «πρότυπα» και τα στερεότυπα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να αποδεχτούμε ακριβώς πώς μοιάζουμε και να ‘μαστε περήφανοι γι’ αυτό. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να μη σκέφτεσαι τι είναι της μόδας, ποια μάρκα πρέπει να αγοράσεις για να αρέσεις, να μην ακολουθείς τις τάσεις της εποχής, αλλά να είσαι όπως νιώθεις άνετα, με τα ρούχα που σου αρέσουν και ό,τι θεωρείς εσύ πως σε κολακεύει.

Το μυαλό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρέπει να αποδεχτείς τις γνώσεις σου και το πώς αντιμετωπίζεις τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή σου. Εάν νιώθεις πως κάτι λείπει, ότι θες να βελτιωθείς για να μπορέσεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου, μπορείς να το κάνεις σχετικά εύκολα. Το μυαλό ακονίζεται κυρίως μέσα από βιβλία και από συζητήσεις με τα κατάλληλα άτομα. Τέλος, αναφορικά με την ψυχολογία σου πρέπει να αντιληφθείς ότι αλλάζει μέρα με τη μέρα ή ακόμη λεπτό με το λεπτό. Μην απογοητεύεσαι όταν η διάθεσή σου ή ο τρόπος που αντιμετωπίζεις μια κατάσταση δεν είναι ο ιδανικός για σένα. Έτσι είναι η ζωή και δεν πρέπει να προσπαθήσεις να την αλλάξεις ούτε και να καταπιέσεις συναισθήματα. Απλώς πρέπει να αποδεχτείς ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές του εαυτού σου.

Πάντα να βελτιώνεις τον εαυτό σου, αλλά να το κάνεις για σένα. Για να γίνεις το καλύτερο που μπορείς, για να είσαι εσύ περήφανος. Μπορεί να μη σε δίδαξαν να σε αγαπάς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως η αγάπη για τον εαυτό σου είναι η πιο σημαντική που μπορεί να αποκτήσεις στη ζωή σου.

Συντάκτης: Νίκη Παπαμιλτιάδους
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Πηγή: pillowfights.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ