Ελληνοτουρκικά: Προθεσμία εβδομάδων στην Άγκυρα από Παρίσι και Βερολίνο

Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία εβδομάδων για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Αρχικά, σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για «προσθεσμία μιας εβδομάδας» στην Αγκυρα, επικαλούμενο δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε κοινή συνέντευξή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Ωστόσο, στη συνέχεια το πρακτορείο εξέδωσε ανανεωμένο τηλεγράφημα, διευκρινίζοντας πως ο Μάας ανέφερε «πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος εντός των επόμενων εβδομάδων και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος εντός των επόμενων εβδομάδων και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε.».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ