Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Ελλάδα
πρωθυπουργός
Χριστούγεννα

Οδικός χάρτης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει εντός το τέλος της εβδομάδας ένα μικρό άνοιγμα στην κανονικότητα. Μεγάλη βάση δίνεται στο λιανεμπόριο. Δύσκολη θεωρείται η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων μέχρι τα Χριστούγεννα.

Την απόφαση να δώσει ορατότητα στους πολίτες για τα επόμενα βήματα στο τέλος της εβδομάδας έλαβε κατά τη χθεσινή πρωινή σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος άκουσε και τις εισηγήσεις των συνεργατών του. Δηλαδή, πως η παραφιλολογία δεν βοηθά. Αυτό, διότι θα πρέπει επισήμως να ανακοινωθούν τα όποια επόμενα, έστω και δειλά, βήματα ως τα Χριστούγεννα.

Οδικός χάρτης: Τι πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι ένα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού. Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν που ανακοίνωσε την έναρξη του lockdown με τηλεοπτικό του μήνυμα και ο ίδιος θα πρέπει να περιγράψει τι θα γίνει από εδώ και τώρα στους πολίτες. Επιπλέον, να εξηγήσει τη συλλογιστική των αποφάσεων και της άκρως προσεκτικής στρατηγικής τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι το τηλεοπτικό μήνυμα αυτό να μεταδοθεί την Παρασκευή. Όμως, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Κατά τα λοιπά, ελάχιστες είναι οι αλλαγές, με την κυβέρνηση να έχει σε πρώτη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Κατά πληροφορίες, ίσως κάποιες εποχικές δραστηριότητες ή και τα κομμωτήρια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και λίγες μέρες πριν. Σε κάθε περίπτωση, η επανέναρξη κάποιων κοινωνικών δραστηριοτήτων τοποθετούνται για τα μέσα Δεκεμβρίου. Το lockdown αναμένεται να παραταθεί ως τις 14/12. Αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένο να λήξει στις 7 του μήνα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκρίνεται να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικής. Όμως, είναι δύσκολη η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων. Αυτό μένει, βεβαίως, να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Τι θα γίνει με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Όσο για τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία είναι δύσκολη η επαναλειτουργία τους εντός του 2020. Με το σενάριο επαναλειτουργίας στις 7/12 να έχει φύγει από το τραπέζι, στην κυβέρνηση εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για μια εβδομάδα, ως τη Χριστουγεννιάτικη διακοπή. Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη ότι η επαναλειτουργία τους (σ.σ. σύμφωνα με όσα έχει ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης), έστω και για λίγες μέρες, θα ήταν κρίσιμη για την ψυχολογία των παιδιών. Από την άλλη, όμως, κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι η κινητικότητα θα ήταν πολύ μεγάλη και, συνδυαστικά, με την επανέναρξη του λιανεμπορίου θα είχαμε μια «διπλή κινητικότητα» που δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί αποτελεσματικά. Όσο για την εστίαση, είναι αυτή τη στιγμή ρεαλιστικά εκτός συζήτησης.

Παράλληλα, το καθεστώς των ισχυρών περιορισμών θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών. Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα παραμείνει. Το ίδιο ισχύει και για την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, αν και εξετάζεται να μην ξεκινά στις 21:00 αλλά λίγο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, αρκετές τεχνικές παράμετροι δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες και όσο πηγαίνουμε προς την Παρασκευή, όταν και θα υπάρχει πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - Εικόνα 1

Οδικός χάρτης: Το λιανεμπόριο, η εστίαση και τα ρεβεγιόν

Προτάσεις υπάρχουν για το λιανεμπόριο προκειμένου τα καταστήματα να ανοίξουν υπό όρους πριν από τις γιορτές, ωστόσο αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς περιορισμούς και έπειτα από τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Επιπλέον, να μπορέσει να πάρει μερικές μικρές ανάσες η αγορά.

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξει η εστίαση πριν από τις γιορτές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, από τον επόμενο χρόνο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν κλειστές καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η αύξηση της κινητικότητας μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην εξάπλωση και τη διασπορά του κορονοϊού.

Δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Επιπλέον, το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι και οι μετακινήσεις με sms στο 13033. Ο πρωθυπουργός έχει πει για παρέα με το πολύ άλλη μια οικογένεια, δίνοντας το στίγμα των περιορισμών που θα τεθούν.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ