Εμβόλιο κορονοϊού: Ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα – Ποιοι θα λάβουν SMS

διάφορα
Ελλάδα

Εμβόλιο κορονοϊού: Αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα – Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί

Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ 2 ημέρες μετά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί.

Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη και θα ονομαστεί «Ελευθερία», όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξεκινάει εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Την επιχείρηση αυτή την ονομάσουμε “Ελευθερία”. Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας, ελευθερία να επιστρέψουμε και να διεκδικήσουμε ευημερία, ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας. Κάνω ένα κάλεσμα. Τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Αλλά για το εμβόλιο αύριο είναι στο χέρι σας να το κάνουμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

  • Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων
  • Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας. Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, όλα θα είναι έτοιμα και στη χώρα μας για να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εμβολιασμοί. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στην ελληνική κοινωνία όλα τα κομμάτια της επιχείρησης, από τα ψυγεία βαθιάς καταψύξεως γι’ αυτά τα ειδικά εμβόλια που έχει αγοράσει η ελληνική Πολιτεία, από τους χώρους, τις φαρμακαποθήκες και τα εργοστάσια, τα οποία θα μεταφερθούν από το εξωτερικό στην Ελλάδα».

Ποιοί θα λάβουν SMS για να κάνουν το εμβόλιο

«Προχωράμε με σχέδιο και οργάνωση στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των πολιτών», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης (15/12) σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την τροφοδοσία των Κέντρων Εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ξαναγίνει ομαδικός εμβολιασμός».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του προγραμματισμού του εμβολιασμού του πληθυσμού με προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών: «Η βασική κατεύθυνση είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού και σύμφωνα με την προτεραιότητα που θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα προκαθορισμένα αυτά ραντεβού με ψηφιακά μέσα και μη ψηφιακά», ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα για το εμβόλιο, δηλαδή emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο. Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί», διευκρίνισε.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. «Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα», επισήμανε.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών. Ο ανεφοδιασμός των 1.018 Κέντρων Εμβολιασμού είναι μια σύνθετη άσκηση, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 6 αποθήκες ανά την επικράτεια σε αντίστοιχα κεντρικά στρατηγικά σημεία και θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα αυτά.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες ανεβάζουν ταχύτητα για την έγκριση του εμβολίου. Κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες επιβάλλεται εκ νέου lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και πράγματι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου στην οποία εάν όλα πάνε καλά θα εγκρίνει και το εμβόλιο.

Αφού εγκριθεί το εμβόλιο σε αυτή τη συνεδρίαση, επόμενο βήμα είναι να βάλει τελική υπογραφή και η Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει εντός τριών ημερών.

Όταν δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν τότε ξεκινά η μεταφορά των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα και οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Πολλοί στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ πίεσε για το εμβόλιο διότι στο εσωτερικό δέχεται έντονη κριτική για το δεύτερο λοκντάουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία υπέγραψαν κοινή δήλωση για συντονισμό στην εκστρατεία του εμβολίου του κορονοϊού.

Πήγη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ