Η αυθεντική συνταγή για κουλούρι Θεσσαλονίκης

διάφορα
Θεσσαλονίκη
συνταγές

Απλό στη σοφία του με όλη τη μαεστρία του καλού τεχνίτη. Νερό, αλεύρι, σουσάμι αλλά αυτά πρέπει να είναι καλά. Και από εκεί το πιάνουν τα χέρια του μάστορα, το φέρνουν από εδώ, το φέρνουν από εκεί, το διπλώνουν με αριστοτεχνικές κινήσεις, το ανοίγουν με δύναμη και το χαϊδεύουν απαλά για να ξεκουραστεί και να βγει ένα θεϊκό κολατσιό.

Τhis is Koulouri Thessalonikis!

Διαλύετε 30 γρ. νωπή μαγιά σε λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου, με 60 γρ. ζάχαρη και περιμένετε δέκα λεπτά να φουσκώσει.

Προσθέτετε 15 γρ. αλάτι, 1 κιλό αλεύρι (800 γρ. για όλες τις χρήσεις και 200 γρ. σκληρό) και το υπόλοιπο από 500 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου, και ζυμώνετε 3 λεπτά στην 1η ταχύτητα του μίξερ και 8 λεπτά στην 2η ταχύτητα.

Σε ένα μπολ που έχετε λαδώσει αφήνετε την ζύμη 25 λεπτά να ξεκουραστεί (μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).

Κόβετε σε κομμάτια των 80 γρ. και πλάθετε φυτίλια.

Σε ένα ταψί βάζετε μισό κιλό σουσάμι και σε ένα άλλο 500 ml νερό χλιαρό με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη.

Βουτάτε το φυτίλι διαδοχικά στο ζαχαρόνερο και μετά, στο σουσάμι.

Ανοίγετε το φυτίλι (όσο πιο πολύ το ανοίξετε τόσο πιο τραγανό κουλούρι θα έχετε) και κλείνετε τις άκρες σχηματίζοντας το σχήμα κουλουριού.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά.

Η συνταγή ανήκει στην Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» και τέταρτη γενιά στον φούρνο Κουκουμέρια με ιστορία 98 χρόνων στην Κάτω Τούμπα.

Πηγή: olivemagazine.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ