Τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

διάφορα

Ξανά ζεσταμένο φαγητό: Μπορεί να πέσαμε έξω στους υπολογισμούς μας και να φτιάξαμε περισσότερο φαγητό από ότι καταναλώθηκε και έτσι να περισσέψει. Μπορούμε όμως το φαγητό αυτό να το καταναλώσουμε την επόμενη ημέρα με ασφάλεια;

Παρακάτω σας έχουμε ποια φαγητά είναι επικίνδυνα και θα ήταν καλό να τα αποφεύγουμε αν τα έχουμε από χθες.

Ξανά ζεσταμένο φαγητό:

Αυγά

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 1

Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα. Το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Η παραμονή τους σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παντζάρια

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 2

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών μετατρέπονται σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες όταν ξαναζεσταθούν. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση.

Πατάτες

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 3

Με το ξαναζέσταμα ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου. Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Σπανάκι

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 4

Είναι και αυτό πλούσιο σε νιτρικά. Όπως και με τα παντζάρια που προαναφέρθηκαν τα άλατα αυτά μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες όπως νιτρώδη και νιτροζαμίνες.

Μητρικό γάλα

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 5

Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει το μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα.

Ρύζι

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 6

Μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι αρκετή για την εξόντωση των βακτηριδίων αυτών τις περισσότερες φορές. Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 7

Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το κοτόπουλο έχει σαλμονέλα. Τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια.

Έλαια ψυχρής έκθλιψης

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 8

Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα και άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ακόρεστα λιπαρά. Αυτό τα κάνει πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Η αναθέρμανση τους τα καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι ασφαλή για την υγεία.

Θαλασσινά

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένα την επόμενη μέρα – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν - Εικόνα 9

Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή. Η μόλυνση από V. vulnificus προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα.

enimerotiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ