Η περιοχή της Αθήνας που κάποτε ήταν παραγκούπολη

Αθήνα
διάφορα
Παλιές Φωτογραφίες

Οι περιοχές της Αθήνας άλλαξαν όψη με τα χρόνια και κάποιες έχουν γίνει αγνώριστες. Άλλες δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα και άλλες μετρούν αιώνες ζωής αλλάζοντας ανά διαστήματα όνομα. Όπως και η παραγκούπολη που βλέπεις στη φωτογραφία η οποία βρίσκεται σήμερα σε μια όμορφη περιοχή της Αθήνας.

Χτίστηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή για να φιλοξενήσει ορισμένους από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα. Βρισκόταν πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σπίτια πρόχειρα φτιαγμένα, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και μια ζωή που έπρεπε να φτιαχτεί από την αρχή με όλες τις δυσκολίες. Χωρίς μπάνιο, αποχέτευση και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Νέος Κόσμος θα αποτελούσε πλέον το νέο σπίτι για χιλιάδες πρόσφυγες.

Νέος Κόσμος, η περιοχή της Αθήνας που κάποτε ήταν παραγκούπολη

Η μικρή γειτονιά τότε ονομάζονταν Δουργούτι, από έναν παλιό κτηματία που είχε χωράφια στην περιοχή. Σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται μέχρι να φτάσει να γίνει μια μεγάλη περιοχή όπως την ξέρουμε σήμερα. Πριν καταλήξει στη σημερινή της ονομασία, η συνοικία άλλαξε και άλλα ονόματα όπως «Αλωπεκή», «Ναβαρίνο» «Μεταμόρφωση του Σωτήρος». Πολλοί συνήθιζαν να την αποκαλούν «Αρμένικα», μιας και οι περισσότεροι κατάγονταν από την Αρμενία.

Το 1924 έγινε μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των προσφύγων της περιοχής. Χτίστηκαν τότε 24 μονοκατοικίες σε έξι σειρές, οι οποίες ονομάστηκαν «Ιταλικά», γιατί έγιναν με χρήματα που κατέβαλε η Ιταλία στην Ελλάδα. Μερικά χρόνια μετά ανεγέρθηκαν οι πρώτες προσφυγικές πολυκατοικίες, που βασίστηκαν στην αρχιτεκτονική του Μπαουχάους. Τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί έκαναν μπλόκο στο Δουργούτι και συνέλαβαν 1.200 άτομα. Οι 120 εκτελέστηκαν αμέσως, ενώ σχεδόν 600 οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η πιο οργανωμένη, ωστόσο, ανακατασκευή της περιοχής ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60.

Η περιοχή ωστόσο επεκτάθηκε και σταδιακά η γειτονιά του Νέου Κόσμου πήρε άλλη μορφή με μερικά πλέον σημεία να θυμίζουν μόνο τη συγκεκριμένη παραγκούπολη που αποτελούσε μέρος της. Ο Νέος Κόσμος είναι σήμερα μια όμορφη γειτονιά με πολλά νεοκλασικά σπίτια που θυμίζουν μια άλλη εποχή…

Πηγή: exploringgreece.tv

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ