Δεν υπάρχει τέλεια μητέρα, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι για να γίνεις καλή μητέρα

Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να γίνεις μητέρα.

Είναι όμως ότι καλύτερο. Ναι, είναι η πιο ισχυρή εμπειρία που μπορεί να έχει μια γυναίκα . Ναι, τίποτα δεν σας σηματοδοτεί όσο τη στιγμή που κρατάτε στα χέρια σας τον γιο σας ή την κόρη σας που μόλις βγήκε από εσάς, υπέροχα βρώμικο, υγρό, ζεστό και σας κοιτάζει στα μάτια σαν να σας λέει: Σε ξέρω.

Θα τα διδάξετε πώς να πετάξουνε, αλλά δεν θα πετάξουν την πτήση σας. Θα τα διδάξετε πως να ονειρεύονται, αλλά δεν θα ονειρευτούν το όνειρό σας. Θα τα μάθετε πώς να ζούνε, αλλά δεν θα ζήσουν τη ζωή σας.
Ωστόσο … σε κάθε πτήση, σε κάθε ζωή, σε κάθε όνειρο, το ίχνος
του μονοπατιού που διδάσκεται θα παραμένει πάντα βαθιά στη ψυχή των παιδιών μας .

Αλλά είναι δύσκολο.

Και δεν είναι μόνο η έλλειψη ύπνου, η μετά τον τοκετό κατάσταση , η φροντίδα που απαιτεί ένα νεογέννητο (τόσο μικροσκοπικό και τόσο απαιτητικό!), Ούτε το κοκτέιλ ορμονών που σας αφήνει αναστατωμένη μέχρι αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Ούτε η έλλειψη εμπειρίας και η αβεβαιότητα σχετικά με το αν το κάνετε καλά ή όχι , ούτε οι αμφιβολίες και τα σχόλια των καλοπροαίρετων μελών της οικογένειας που προκαλούν μόνο τη δική σας ανασφάλεια, τον φόβο σας.

Είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι η απόλυτη και ξαφνική ρήξη με τη δική σας ταυτότητα , με τι μέχρι που η στιγμή του τοκετού σας είχε καθορίσει: τα έργα σας, τις φιλοδοξίες σας, τη δουλειά σας, τους φίλους σας, το σώμα σας και όλα όσα ονομάσατε δικά σας. Ο χρόνος σου. Η ζωή σου.

να προσέχεις

Κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη ενώ το μικρό σας πλάσμα είναι προσκολλημένο στο στήθος σας και δεν σας αναγνωρίζετε. Σε ποιο σημείο γίνατε αυτή η χαριτωμένη γυναίκα που δεν έχει ούτε ένα λεπτό για να κάνει ντους; Ποιά είναι αυτή? Ποια είσαι τώρα?

Είστε ακόμα εσείς, απλά μια διαφορετική έκδοση του εαυτού σας. Αλλά στην αρχή δεν ξέρετε. Στην αρχή δεν βρίσκεστε. Δεν υπάρχει τίποτα που να καταφέρνει να συνδέσει αυτήν τη νέα ζωή σας με τις αλλαγές πάνας, τις θηλές και τα νανουρίσματα αργά το βράδυ, με εκείνη την άλλη ζωή που φαίνεται τόσο απομακρυσμένη, εκείνη στην οποία ήρθατε και κάνατε ότι θέλετε, είχατε τον χρόνο σας και η ζωή άνηκε στον εαυτό σας.

Διότι, φυσικά, το είναι σας είναι τώρα για κάποιον άλλον. Και αυτό το άλλο σας τρέφει, όχι μόνο για το γάλα σας, αλλά και για τα χάδια , τα τραγούδια σας, τα λόγια σας, τη ζεστασιά σας. Ο χρόνος συνεχίζεται, φυσικά συνεχίζεται.

αγάπη

Η ώρα θα έρθει όταν, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, οι τροφές αλλάζουν και οι ώρες του νυχτερινού ύπνου μεγαλώνουν. Το μωρό σας θα μάθει να κρατά το κεφάλι του, να κυλάει και να σέρνεται.

Όταν τελειώσει όλο αυτό θα σας δώσει ένα χαμόγελο και θα σκεφτείτε ότι όλη η προσπάθεια ήταν μικρή. Τη μέρα που θα σε φωνάξει μαμά. Θα τον δείτε να τρέχει στο πάρκο, να μπαίνει στη ζωή μόνος του, να παίζει με άλλα παιδιά, να γράφει τα πρώτα γράμματα που θα σας δείξει περήφανα. Και για τίποτα στον κόσμο δεν θα θέλατε να αλλάξετε για αυτό που ήσασταν και πόσο λίγα ξέρατε για την αγάπη …

Επειδή αυτή είναι μόνο η αρχή …
Είτε είμαστε μητέρες ή παιδιά, μπορούμε να καταλάβουμε ότι  δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο που δεν είναι γεμάτος λάθη, δεν υπάρχει το πρότυπο μιας τέλειας μητέρας. Μια μητέρα είναι μια γυναίκα με τις ατέλειές της και τις ανασφάλειες της, αλλά με μεγάλη ευθύνη ότι πρέπει να  αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Ευτυχώς, υπάρχουν περισσότερες καλές μητέρες από τοξικές μητέρες και η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς μπορεί να ευχαριστήσει τις μητέρες μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε σε έναν υπέροχο κόσμο.

Μια γυναίκα, από τη στιγμή που γίνεται μητέρα, έρχεται να καταλάβει το μεγαλύτερο προνόμιο στον κόσμο, αυτό της απέραντης αγάπης. Και δεν είναι ότι μια μητέρα που αγαπά τα παιδιά της δε θα κάνει πάντα λάθη, αλλά η αγάπη της θα χρησιμεύσει ως ώθηση για τον καρπό της μήτρας της να κάνει το αδύνατο.

Η καρδιά μιας μητέρας μεγαλώνει κάθε μέρα αφού έχει τη χαρά να βλέπει τον παιδί της να κρατάει το κεφάλι του, να κυλάει ή να σέρνεται. Διότι, από την πρώτη ματιά στην κοιλιά της, μια μητέρα ερωτεύεται άνευ όρων την καινούργια ζωή που έφερε τον κόσμο.

Αν και τα λάθη της φέρνουν μια μητέρα πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο, είναι το πιο θεϊκό ον στον πλανήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ