Καιρός Μάρτιος 2021: Νέο κύμα ψύχους το πρώτο 15νθήμερο – Η πρόβλεψη Μαρουσάκη και τα 3 πιθανά σενάρια

Ελλάδα

Καιρός Μάρτιος 2021: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης πραγματοποίησε πρόβλεψη καιρού στην τηλεόραση του «Open Beyond». Ο Έλληνας μετεωρολόγος ανέφερε πως ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Η θερμοκρασία θα είναι φυσιολογική για την εποχή, ενώ η ηλιοφάνεια α παραμείνει. Όσον αφορά, τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Αναλυτικότερα:

Καιρός Μαρτίου 2021: Όλες οι λεπτομέρειες του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Όπως ο ίδιος εξηγεί, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι ένα ατμοσφαιρικό βουνό (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων). Αυτό θα εξαπλωθεί και θα καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και κυρίως της νότιας Ευρώπης, αναγκάζοντας τις κακοκαιρίες (βροχές, χιόνια, καταιγίδες) να κινηθούν στην περιφέρεια αυτού απασχολώντας τμήματα της βόρειας Ευρώπης. Παρόλα αυτά τα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας θα βρεθούν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού του αντικυκλώνα. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργείται μία διαφορά πίεσης, εξαιτίας χαμηλότερων πιέσεων προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Γεγονός που θα δημιουργήσει έναν καιρό βορείου ρεύματος στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο στα μέσα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ενίσχυση των βοριάδων σε αυτές τις περιοχές, τις τοπικές συννεφιές ή και τις λίγες ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως κοντά σε βουνά και προς τη βόρεια Κρήτη.

Καιρός Μάρτιος 2021: Νέο κύμα ψύχους το πρώτο 15νθήμερο – Η πρόβλεψη Μαρουσάκη και τα 3 πιθανά σενάρια - Εικόνα 1

Καιρός Μάρτιος 2021: Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί. Ο υδράργυρος θα φλερτάρει και με τους 20°C. Σημειώστε, όμως, ότι αυτός ο τύπος καιρού ευνοεί τις θερμοκρασιακές αναστροφές. Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα και το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο. Επίσης, εκεί που δεν θα επιδρά ο βοριάς (δυτική και βόρεια Ελλάδα) θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι ομίχλες.

ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ??? Μετά το πολικό ψύχος που απασχόλησε τη χώρα μας και τον ισχυρό χιονιά που…

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Τα δύο πρώτα σενάρια:

Αυτή η «καλοσύνη» στον καιρό δεν φαίνεται να κρατάει για πολύ. Αυτό, διότι οι δεξαμενές της ατμόσφαιρας πάνω από την Γηραιά ήπειρο έχουν γεμίσει με αρκετό ψύχος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό καραδοκεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεχυθεί και να επηρεάσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης για άλλη μια φορά τη φετινή χρονιά. Αυτό φαίνεται να λαμβάνει χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η χώρα μας να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να γίνει ξανά αποδέκτης αυτού του ισχυρού ψυχρού κύματος. Παρακάτω αναλύουμε τρία πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Καιρός Μάρτιος 2021 – Σενάριο 1: Σύμφωνα με το σενάριο αυτό ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων εμφανίζεται να καλύπτει την βόρεια Ευρώπη με τάσεις εξάπλωσης προς τα βορειοδυτικά τμήματα και οι οποίες υψηλές πιέσεις φαίνεται να συνδυάζονται με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προς τη Μαύρη θάλασσα. Η όλη αυτή εξέλιξη θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) προς τη νότια Ευρώπη. Θα σχηματιστεί ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Αυτό το σενάριο θα οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τη χώρα μας, με τα χιόνια για άλλη μία φορά να επηρεάζουν ακόμη και πεδινές περιοχές και τον υδράργυρο να προσεγγίζει ακόμη και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα προς τα βόρεια που σημαίνει ισχυρός παγετός πιθανόν και ολικός.

Καιρός Μάρτιος 2021 – Σενάριο 2: Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να μην εξαπλώνονται τόσο νότια. Αποτέλεσμα είναι οι πολικές αέριες μάζες να βρουν διέξοδο προς τη δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση το βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου κι έτσι η χώρα μας θα επηρεαστεί με νοτιάδες, Αφρικανική σκόνη και βροχές ικανές να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα. Σε δεύτερο χρόνο θα μας έρθει το κρύο από τα βορειοδυτικά πολύ εξασθενημένο και με μικρή σχετικά χρονική διάρκεια.

Το τελευταίο σενάριο:

Καιρός Μάρτιος 2021 – Σενάριο 3: Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι υψηλές βαρομετρικές πιέσεις φαίνεται να εξαπλώνονται πολύ νότια και να καλύπτουν τη δυτική – κεντρική Μεσόγειο. Αυτό θα ωθήσει τις πολικές αέριες μάζες προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σχηματίζοντας βαρομετρικό χαμηλό προς την Κύπρο οπότε η χώρα μας θα δεχτεί ξηρό κρύο και με σύντομη διάρκεια χωρίς κάτι το ανησυχητικό. Μέχρι στιγμής όπως διαμορφώνονται τα προγνωστικά από το παγκόσμιο μοντέλο μας τα δύο πρώτα σενάρια εμφανίζουν τις περισσότερες πιθανότητες και γενικά μοιρασμένες με το τρίτο σενάριο να εμφανίζει τις πιο χαμηλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Έτσι λοιπόν είναι πιθανό στο πρώτο μισό του Μαρτίου είτε να ταλαιπωρηθούμε από χιόνια και πολικό ψύχος, είτε από επικίνδυνες βροχές με κίνδυνο για πλημμύρες. Καθώς θα προχωρούν οι ημέρες θα δούμε προς τα που γέρνει η ζυγαριά, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ακραίο για να μην ζήσουμε τις καταστάσεις των τελευταίων ημερών με χιλιάδες συνανθρώπους μας να ταλαιπωρούνται.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ