ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ SOCIAL MEDIA ΕΝ ΜΕΣΩ COVID

Στην εποχή της πανδημίας του Covid-19, όπου όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το FB, το Instagram το TikTok ή το Twitter έχουν γίνει αναφαίρετο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έννοιες όπως προσωπικό απόρρητο και ιδιωτικότητα, έχουν καταρριφθεί τελείως. Αναμφισβήτητα, σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα υπάρχουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, που πρέπει όμως να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

Από τη μια πλευρά, το Ίντερνετ σίγουρα έχει ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις καθώς πλέον δεν υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί. Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι δημιουργούν και επισυνάπτουν νέες σχέσεις και φιλίες. Αναμφισβήτητα, το Ίντερνετ μας έχει δώσει και τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε μια ποικιλία από online δραστηριότητες, από το να παρακολουθούμε ζωντανά μια θεατρική παράσταση κλείνοντας τη διαδικτυακή μας θέση μέχρι το να παίζουμε ονλαίν στοίχημα NetBet, χωρίς να απαιτείται η φυσική επίσκεψη σε ένα θέατρο ή ένα πρακτορείο OPAP αντίστοιχα.

 Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλο διότι δεν υπάρχει ούτε πραγματική επαφή ούτε διαδραστικός διάλογος. Επιπλέον, οι νέοι έχουν κάνει το κινητό προέκταση του χεριού τους και η νέα γενιά είναι εθισμένη στη χρήση των social media. Παρόλα αυτά, το πιο τρομακτικό ίσως από όλα είναι η ευκολία με την οποία πλέον φαίνεται να μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Για να λέμε όμως και τα πράγματα ως έχουν, δυστυχώς μια πολύ ενοχλητική αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δημιούργησαν και την ανάγκη αυτή, δηλαδή να θέλουμε να μοιραζόμαστε υπερβολικά πολλές προσωπικές πληροφορίες αλλά και στιγμές μας. Ουσιαστικά στην πραγματικότητα έχουμε δώσει στους άλλους την άδεια να μας κατασκοπεύουν και να καταγράφουν ελεύθερα τη ζωή μας. 

Ωστόσο, το πιο θλιβερό, ίσως και πιο απωθητικό γεγονός, είναι ότι εμείς οι ίδιοι τους παραχωρούμε αυτό το δικαίωμα. Μοιραζόμαστε posts, σχολιάζουμε, ανεβάζουμε φωτογραφίες -τις γνωστές σε όλους selfies- και βίντεο κάνουμε στόρι και ταγκάρουμε άτομα και τοποθεσίες. Δηλαδή απλά καθόμαστε και δίνουμε αναφορά για το που είμαστε, τι κάνουμε και με ποιον. Έχουμε χάσει την αίσθηση του μέτρου και ακόμα χειρότερα δε σεβόμαστε το βασικό μας ανθρώπινο δικαίωμα, την ίδια μας την ελευθερία. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού, ο κόσμος φαίνεται να ενδυνάμωσε περαιτέρω τη σχέση του με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καθώς μάλλον βρήκε σε αυτά μια τεράστια παρηγοριά.

Ποιός μπορεί να θυμηθεί εκείνες τις παλιές καλές μέρες που χρησιμοποιούσαμε μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, χωρίς κάμερα, μόνο για να κάνουμε κλήσεις ή να στείλουμε μερικά μηνύματα σε μερικούς πραγματικούς και όχι εικονικούς φίλους. Ναι, τόσο απλά! Αλλά ξέρετε τι λένε, οι εποχές αλλάζουν και εμείς, θέλοντας και μη, πρέπει να συμβιβαζόμαστε!

Παρ’όλο όμως που σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την πλάτη μας, είναι απίστευτο σε πόσα επίπεδα, το δικαίωμα της ιδιωτικότητάς μας και συνεπώς η ελευθερία του λόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία, απειλούνται τόσο σοβαρά και έκδηλα από την εισβολή των social media στη ζωή μας.

 

Θα αφήσω λοιπόν τα υπόλοιπα σε εσάς. Πριν κλείσουμε ωστόσο αυτό το άρθρο, ας δώσουμε λίγη τροφή για σκέψη. Θεωρείτε ότι η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής είναι πολύ υπερεκτιμημένη ή μήπως στη τελική έφτασε ο καιρός, εν μέσω COVID-19, να υποστηρίξουμε ή και να διεκδικήσουμε αυτό μας το δικαίωμα; Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά εγώ δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου καταγράφονται όλα όσα λέω, αισθάνομαι, σκέφτομαι ή κάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ