Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo (φωτο & βίντεο)

Η Frida Kahlo γεννήθηκε σε αυτό το φωτεινά χρωματισμένο σπίτι το 1907 και πέθανε επίσης εδώ, το 1954, μόλις στα 47 της. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1958 και φυλάσσει όχι μόνο έργα τέχνης της ίδιας αλλά και του συζύγου της, επίσης διάσημου καλλιτέχνη, Diego Rivera, καθώς και αντικείμενα-ντοκουμέντα της ζωής τους.

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 1

Η virtual βόλτα μέσα στο σπίτι ξεκινά από την εξωτερική πόρτα της αυλής. Στο εσωτερικό, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις αίθουσες με τα κίτρινα πατώματα. Στους τοίχους κρέμονται έργα της Kahlo και του Rivera, όπως τα «Caesarian Operation» (1931) και «Long Live Life» (1954).

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 2

Η Κάλο πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της μέσα σε αυτό το σπίτι, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Το 1931 παντρεύτηκε τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα και έζησαν μαζί στο δικό τους σπιτικό, ωστόσο επέστρεψε στο πατρικό της 8 χρόνια αργότερα, αφού χώρισε με τον σύζυγό της. Πολλά από τα πιο διάσημα έργα της, τα ζωγράφισε μέσα σε αυτό το σπίτι.

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 3

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 4

Αξίζει να αναφέρουμε πως το μπλε σπίτι, μετά το θάνατό της έγινε μουσείο, χωρίς όμως να πειραχθεί τίποτα από τους χώρους του. Κάποια δωμάτια μάλιστα, με πολλά από τα ρούχα και τα αξεσουάρ της εκκεντρικής ζωγράφου, έμειναν κλειδωμένα από το κοινό, με εντολή του συζύγου της Ντιέγκο (ναι,ναι, ξαναπαντρεύτηκαν μετά το διαζύγιό τους) και ανοίχθηκαν προς το κοινό, το 2004.

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 5

Μετά τις αίθουσες του μουσείου, μπαίνει κανείς στους χώρους όπου ζούσε το ζευγάρι, που έχουν διατηρηθεί στην κατάσταση που τους άφησε. Στην τραπεζαρία φιλοξενείται η συλλογή λαϊκής τέχνης της Kahlo, στην κουζίνα ο φούρνος λειτουργεί με παραδοσιακή φωτιά και όχι με γκάζι, ενώ το στούντιο με τα μεγάλα παράθυρα δίνει μια ιδέα από τη δημιουργική διαδικασία της.

Μέσα στο φανταστικό σπίτι της Frida Kahlo - Εικόνα 6

Το μουσείο φιλοδοξεί να κάνει τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τις καλλιτεχνικές, ιστορικές προσωπικότητες που πέρασαν από την Casa Azul. Με τα έργα και τις εκθέσεις της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές του 1940, η Kahlo έγινε διεθνώς γνωστή ως εκπρόσωπος του Σουρεαλισμού, ένα κίνημα που, ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ίδια απέρριπτε. Ήταν επίσης ιδιαίτερα ενεργή πολιτικά. Μάλιστα, από το 1937 μέχρι το 1939, η Kahlo και ο Rivera φιλοξένησαν τον Leon Trotsky, εξόριστό από τον Stalin.

Η ζωντάνια που αποπνέει το σπίτι αυτό μεταφέρει στον επισκέπτη την πλούσια, πολύχρωμη, πολυτάραχη και τραγική συνάμα ιστορία της διάσημης καλλιτέχνιδας, που η επιρροή της εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί φαινόμενο. Μπες από εδώ και περιηγήσου στην Casa Azul!

pink.gr, decofairy

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ