Αδιανόητες καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά: «Η μάνα μου βρώμαγε, δεν την καθάριζε κανείς – Έπαθε ψωρίαση και σηψαιμία»

Ελλάδα

Ως κολαστήριο περιγράφουν οι συγγενείς των ηλικιωμένων το γηροκομείο στα Χανιά που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τους δεκάδες θανάτους τροφίμων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τελευταία καταγγελία αυτή μία γυναίκας που όπως υποστηρίζει πήγε τη μητέρα της στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας και μέσα σε 11 μήνες πέθανε από σηψαιμία, ενώ προηγουμένως είχε εμφανίσει ψωρίαση και ουρολοίμωξη.

“Δεν είχε τίποτα, δεν έπαιρνε χάπια, μόνο που και που για την πίεση. Ήταν υγιέστατη, δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και πονούσαν τα πόδια της. Αναγκάστηκα να την πάω εκεί για λίγο καιρο επειδή ήμουν άρρωστη και δεν μπορούσα να τη φροντίσω” είπε στο Mega και το “Live News” η κόρη της, Ελένη.

Δύο φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας που έζησε για λιγότερο από ένα χρόνο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων μέσα στο εν λόγω γηροκομείο.

“Την κοίταζα και δεν πίστευα ότι είναι η μάνα μου, φαίνονταν κόκκαλα και δέρμα”

“Μόνη της ζούσε. Αλλά έπεσε κι έσπασε την λεκάνη της γι’ αυτό την πήρα εγώ. Μετά από τρία χρόνια που αρρώστησα εγώ την πήγα στην “Αγία Σκέπη”. Την είχα κάνει να περπατάει. Είχα πει στην κυρία Γιωργία που ήταν διευθύντρια ότι περπατάει. Ένα μηνα μετά που πήγα να τη δω της είχαν βάλει καθετήρα. Ποτέ πριν δεν είχε καθετήρα” πρόσθεσε συγκλονισμένη η γυναίκα.

“Ήταν συνεσταλμένη και τη ρωτούσα “περνάς καλά;” μου έλεγε “καλά περνάω” δεν μας έλεγε τίποτα. Μόνο μια φορά εκμυστηρεύτηκε ότι την κλείνουν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και την αφήνουν εκεί μόνη της” σημείωσε.

“Μια φορά πήγαμε να τη δούμε βρώμαγε γιατί δεν πήγαινε κανένας να την καθαρίσει. Όταν πήγα να παραπονεθώ μου είπε η διευθύνουσα ότι τίποτα από όσα σας λέει δεν είναι αλήθεια γιατί έχει άνoια. Η παθολόγος που την παρακολουθούσε μου είπε ότι δεν έχει άνοια” ανέφερε η κα. Ελένη.

Μετά από όλα αυτά, αποφάσισε να πάρει τη μητέρα της στο σπίτι και εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσε στο σώμα του γονιού της ότι υπήρχε μια τρύπα που χωρούσε αυγό, στον κόγγυκα.

“Είχε τρυπήσει και στα πόδια, αλλά αυτή στον κόγγυκα χωρούσε ένα αυγό. Έφερα γιατρό, χειρούργο, παθολόγο και η παθολόγος μου είπε ότι θα πεθάνει από σηψαιμία και όντως μέσα σε ένα μήνα πέθανε. Την κοίταζα και δεν πίστευα ότι είναι η μάνα μου, φαίνονταν κόκκαλα και δέρμα” ανέφερε η άτυχη γυναίκα.

“Κάθε φορά που πηγαίναμε της κρατούσαμε τον καφέ της και κάτι να φάει, μας έλεγε “μην μου τα αφήνετε γιατί μου τα παίρνουν”. Η ντούλαπα της, τα ρούχα που είχα πάει εκεί, η δουλειά ήταν άδεια. Παπούτσια το ίδιο. Πήγα αγόρα νέα ρούχα, ξαναπάω , την άλλη φορά πάλι άδεια η ντουλάπα” κατήγγειλε.

“Στο σώμα της είχε κοκκινίλες. Είχε πάθει και ψωρίαση εκεί μέσα. Και ουρολοίμωξη“, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ