Δοκιμές εμβολίου Pfizer σε εξάμηνα μωρά – Σύντομα αναμένονται οι εγκρίσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για τα παιδιά

Ελλάδα

Πολύ σύντομα αναμένονται οι εγκρίσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για τα παιδιά και για τα βρέφη από 6 μηνών.

Η BioNTech αναμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει αποτελέσματα από δοκιμές του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε μαζί με την Pfizer για μωρά από έξι μηνών, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel που επικαλείται τον τούρκο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Σήμερα, παιδιά ηλικίας 6 μηνών συμμετέχουν σε δοκιμές για τα εμβόλια και των δύο εταιρειών με την συγκατάθεση των γονέων τους. Η Δρ Zinaida Good, ερευνητής στο κέντρο του καρκίνου του Στάνφορντ, έγραψε και τους δύο γιους της στα πειράματα της Pfizer του Νοσοκομείου του Στάνφορντ.

Όπως αντιλαμβάνεστε ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για μαζικούς εμβολιασμούς βρεφών με τα εμβόλια, τα οποία έχουν ξεσηκώσει μεγάλη συζήτηση μετά από περιπτώσεις παρενεργειών μετά από αυτά.

“Τον Ιούλιο μπορεί να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα για παιδιά από πέντε έως 12 ετών, τον Σεπτέμβριο για τα μικρότερα παιδιά”, δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν στο Spiegel και πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα.

“Αν όλα πάνε καλά, μόλις αξιολογηθούν τα δεδομένα, θα μπορέσουμε να υποβάλουμε την αίτηση για έγκριση του εμβολίου για όλα τα παιδιά στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα σε διάφορες χώρες”, είπε.

Εκπρόσωπος της BioNTech επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για τα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Οι BioNTEch και Pfizer ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να εγκρίνουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου τους για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Ο Σαχίν δήλωσε στο Spiegel πως η εταιρία είναι “στα τελευταία στάδια πριν από την υποβολή” στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές [του εμβολίου της] για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της BioNTech να λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ από αυτή την ηλικιακή ομάδα ήδη από τον Ιούνιο. Η εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.

Δοκιμή που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου έδειξε πως το εμβόλιο των δύο εταιριών κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε εφήβους.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που χορηγείται σε δύο δόσεις, έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης για όσους είναι 16 ετών και άνω.

Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και πιο πιθανό να μολυνθούν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν την COVID-19 στους άλλους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά, εφόσον δεν νοσούν και το τείχος ανοσίας θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο με τον εμβολιασμό των ενηλίκων που κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια.

Μάλιστα πολλοί γονείς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα είναι ασφαλή για τα παιδιά με δεδομένη την ταχύτητα παραγωγής τους και τον μικρό χρόνο δοκιμών, ενώ εκφράζουν και φόβους για πιθανή υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα σχολεία, όπως γίνεται σήμερα με τα self tests, και που θα μπορούσε να οδηγήσει κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ