Το Ελληνικό Σχολείο που αλλάζει τις ζωές στη Γκάνα

Ελλάδα

Ένα ελληνικό σχολείο στη Γκάνα, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά που διαφορετικά θα κατέληγαν να γίνουν συλλέκτες απορριμμάτων.

Το St. Nicholas Preparatory School, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012, είναι το “πνευματικό παιδί” του καπετάνιου Αλκιβιάδη Καπά και της Φιλέλληνα φίλης του Ντέμπορα Ελεάζαρ. Βρίσκεται στην πόλη Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Ακράς της Γκάνα.

Το σύνθημα της σχολής είναι η φράση “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση”.

Η Κατερίνα Κάππα, κόρη του Αλκιβιάδη, είναι τώρα εθελοντής στο σχολείο. Λέει στο  greekreporter ότι «τα παιδιά ζουν σε κακές συνθήκες. Εάν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα τριγυρνούσαν στους δρόμους. ”

Εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών όπως υποδεικνύει το υπουργείο Παιδείας της Γκάνα, τα παιδιά μαθαίνουν ελληνική γραμματική, ιστορία, ποιήματα – ακόμα και ελληνικούς χορούς. “Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα. Έχουμε την ελληνική σημαία τόσο αγαπητή σε μας », λέει ο διευθυντής Emmanouel Dongo.

Κάθε παιδί διαθέτει δύο σχολικές στολές, μαζί με σχολικά εγχειρίδια και υλικά γραφής. Το σχολείο προσφέρει επίσης πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στους μαθητές. «Είναι πιθανώς τα μόνα γεύματα που τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η Κατερίνα Κάππα.

Οι γονείς τους είναι συχνά τόσο φτωχοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να παρέχουν τα βασικά για τα παιδιά τους. Το σχολείο παρέχει επιπλέον σε καθένα από αυτά ιατρική κάρτα υγείας.

“Τα παιδιά έχουν τώρα την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον”, λέει ο ευεργέτης του σχολείου και η εθελόντρια Μάτα Καβαρλίνου. “Ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ζήσουν τη χώρα από πρώτο χέρι”, προσθέτει.

Ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος λειτουργεί εξ ολοκλήρου από εθελοντικές δωρεές, δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Το πρώτο σχολικό κτήριο χτίστηκε με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου σε γη δωρεά του Ομίλου Τσάκου.

Όταν το σχολείο άνοιξε το 2012, υπήρχαν μόνο 23 μαθητές. Τώρα υπάρχουν περισσότερα από 140.

Δεκάδες οργανισμοί, σχολεία και άτομα από όλο τον κόσμο στέλνουν χρήματα και  αντικείμενα,συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και σχολικών στολών. Πρόσφατα ένας δωρητής προσέφερε ηλεκτρική κιθάρα, μαζί με ενισχυτή και μικρόφωνο.

Πρόσφατα άνοιξε ένα μπλοκ τριών τάξεων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Μυτιληναίος Α.Ε., μια ελληνική βιομηχανική εταιρία ετερογενών δραστηριοτήτων και τη μητρική εταιρεία της Metka Γκάνα. Η συμφωνία για το φιλόδοξο έργο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019 και το έργο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έξι μήνες.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή κουζίνας και τραπεζαρίας για τους νέους φοιτητές. Το όραμα του σχολείου για το μέλλον περιλαμβάνει την επέκτασή του στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γυμνασίου, με αποκορύφωμα την ανάπτυξη ενός επαγγελματικού κολλεγίου. Το επαγγελματικό κολέγιο θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τις πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βρουν δουλειά στο τέλος της εκπαίδευσής τους.

greekreporter

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ