Επιτέλους: Με τη δέουσα ταπεινότητα και όχι με τιμές αρχηγού κράτους το Αγιο Φως

Ελλάδα

Τέλος οι στρατιωτικές υπερβολές κατά την υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα.

Θα γίνει «με τη δέουσα ταπεινότητα και σεμνά και όχι με τιμές αρχηγού κράτους», ανέφεραν από την κυβέρνηση .

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 ώστε μια ελληνική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση η άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου να γίνεται σεμνά και να μη συνοδεύεται από στρατιωτικές φανφάρες και άλλες ανοίκειες με την ταπεινότητα των αγίων ημερών υπερβολές.

Το αποφάσισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τη Μ. Πέμπτη, το Αγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στις 18:00 του Μ. Σαββάτου και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το τελετουργικό της άφιξης-υποδοχής στην Ελλάδα θα γίνει όπως επιβάλλει η συγκυρία, δηλαδή «με τη δέουσα ταπεινότητα και σεμνά και όχι με τιμές αρχηγού κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα. Πέρυσι, το Αγιο Φως μεταφέρθηκε μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, προκειμένου να φυλαχθεί, ενώ λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν είχε μεταφερθεί σε άλλες ενορίες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βλάσης είπε: «Θα πάω στα Ιεροσόλυμα, θα συμμετέχω στο τελετουργικό της Ανάστασης και θα πάρουμε το Άγιο Φως. Φεύγω Σάββατο ξημερώματα από την Αθήνα. Γύρω στις 3 γίνεται το τελετουργικό της Ανάστασης στον Πανάγιο Τάφο, και γύρω στις 6 θα είμαστε πίσω».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου. Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες, με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις».

Τέλος, έκανε λόγο για ένα καλύτερο Πάσχα φέτος σε σχέση με πέρυσι, καθώς «οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, και έστω και με περιορισμούς μπορούν να πάνε οι πιστοί, και θα μπορέσουμε και το Άγιο Φως να πάει σε 12 πόλεις».

Πηγή: Protagon.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ