Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις – Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες

Ελλάδα

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος με το άνοιγμα της εστίασης την Δευτερά 3 Μαίου, έπειτα από έξι μήνες αδράνειας.

Ο Ανδρέας Μαρτζάκλης πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Πλάκας «Συνοικία των Θεών» και ιδιοκτήτης του καταστήματος «Μελίνα» ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους έτρεχαν κανονικά και τους έξι μήνες όπου ήταν κλειστοί, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν αυτά τα χρέη και ζητά τη στήριξη της Πολιτείας.

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 1

 

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 2 Ανδρέας Μαρτζάκλης

«Το σοβαρό θέμα είναι το να μην μπουν λουκέτα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και για να μην γίνει αυτό, πιστεύουμε, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προβλέψει ή και να εστιάσει στις διογκωμένες υποχρεώσεις των υγιών επιχειρήσεων εώς και σήμερα που ανοίξαμε τα μαγαζιά μας. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που είχαν μπει σε ρυθμίσεις όπως φορολογικά, ασφαλιστικά, ΕΦΚΑ και δημοτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτζάκλης.

«Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο αισιόδοξο άνοιγμα της εστίασης και να μπορέσουμε να δουλέψουμε και ειδικά εδώ στην Πλάκα όπου από τον Ιούνιο θα έρθει τουρισμός και θα ανοίξουν οι δουλειές πρέπει να αντεπεξέλθουμε στα παλιά τα χρέη, θα πρέπει η Πολιτεία να ξαναπροσδιορίσει τις ρυθμίσεις προκειμένου να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να είμαστε εμείς συνεπείς αλλά και το Κράτος να πάρει τα χρήματά του, διαφορετικά δεν μπορεί να είναι ένα μαγαζί κλειστό έξι μήνες και οι φάκελοι με τις υποχρεώσεις να πέφτουν κάτω από την πόρτα. Όλο αυτό ήταν οδυνηρό για μας. Από πού να πάρουμε χρήματα και από πού να πληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις; Είμαστε αισιόδοξοι για το άνοιγμα των καταστημάτων μας, ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και να προσέχει όπως και να προσέχουμε εμείς, κρατάμε τις αποστάσεις στα τραπέζια μας έχουμε τις μάσκες μας και τα αντισηπτικά μας και όλα αυτά που προβλέπονται, είμαστε έτοιμοι», καταλήγει ο κ. Μαρτζάκλης.

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 3

 

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 4
Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 5

 

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 6

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαλατσούκας υπεύθυνος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Θίτα» στο Θησείο τόνισε ότι ήταν δύσκολο να προλάβουν να ανοίξουν σήμερα αφού οι μήνες αδράνειας για ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν πολύ και ήθελε τρομερό συντονισμό με το προσωπικό ώστε να είναι όλα στην εντέλεια.

«Είμαστε έξι μήνες χωρίς δουλειά, έχουμε χάσει τα πατήματά μας, τρέξαμε πάρα πολύ για να προλάβουμε το άνοιγμα. Τα μαγαζιά δεν ανοίγουν έτσι εύκολα ήταν αρκετούς μήνες κλειστά και έπρεπε να βρούμε τα βήματά μας και να οργανωθούμε με τα μέτρα. Κάναμε μια καλή δουλειά και περιμένουμε τον κόσμο να τον υποδεχτούμε και να τον εξυπηρετήσουμε με όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 7

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας,  πολλές καφετέριες και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν από τις επτά το πρωί.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν μαζί με τους υπαλλήλους τους να στήνουν τραπέζια και καρέκλες με τη… μεζούρα προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

Σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει αντισηπτικό ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες. «Από τις εννιά περιμένουμε αρκετό κόσμο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επόμενες ημέρες. Ευχόμαστε να έρθουν και τουρίστες», είπε ιδιοκτήτης καφετέριας.

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 8

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε αρκετά καταστήματα στο Κολωνάκι έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές κρατήσεις τόσο για το μεσημέρι όπως και για το βράδυ.

«Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Είμαστε χαρούμενοι που ανοίγουμε μετά από έξι μήνες. Όμως πρέπει να ενισχυθούμε με κάποιο τρόπο», τόνισε υπάλληλος καφετέριας.

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 9

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης ανοίγουν σήμερα με τις εξής προϋποθέσεις:

– Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
– Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,
– Μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 10

Επίσης, τα μέτρα προβλέπουν:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Άνοιγμα εστίασης: «Βροχή» οι κρατήσεις - Τα μέτρα για εστιατόρια και καφετέριες - Εικόνα 11

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ