Μαρέβα: Ανακαινίζει ριζικά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά χωρίς να δώσει δεκάρα το ελληνικό κράτος.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πρωταγωνιστεί σε αφιέρωμα του Architectural Digest για την ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου.

Περιγράφοντας το κτίριο που κτίστηκε το 1921, η κα. Μητσοτάκη είπε ότι είχε να βαφτεί από το 2004. Δηλαδή, όταν η Αθήνα φιλοξένησε την Ολυμπιάδα. Ακολούθησαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η πανδημία και η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν ήταν προτεραιότητα.

Φέτος, όμως, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήρθε η ώρα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχεδόν δύο δεκαετιών και να γίνει το Μέγαρο Μαξίμου ένας χώρος που εκθειάζει την ιστορία, την κληρονομιά και την δημιουργικότητα της χώρας.

Μαρέβα: Ανακαινίζει ριζικά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά χωρίς να δώσει δεκάρα το ελληνικό κράτος. - Εικόνα 1

Μ. Μητσοτάκη: «Το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα»

Η ιδέα άρεσε στον πρωθυπουργό. Όμως, σύμφωνα με τη σύζυγό του, δεν ήταν διατεθειμένος να στείλει τον λογαριασμό της ανακαίνισης στον Ελληνικό λαό.

″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μαρέβα: Ανακαινίζει ριζικά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά χωρίς να δώσει δεκάρα το ελληνικό κράτος. - Εικόνα 2

Μαρέβα Μητσοτάκη: Ανώνυμοι συλλέκτες και επιμελητές

Στην ομάδα μετέχουν συλλέκτες και επιμελητές έργων τέχνης, πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, η Ελίνα Κουντούρη, επικεφαλής του Ιδρύματος Νέον και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης. Μαζί έφτιαξαν μία λίστα Ελλήνων καλλιτεχνών, τεχνιτών, συλλεκτών και ιδρυμάτων, από τους οποίους θα μπορούσαν να δανειστούν έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα για μία περίοδο δύο ετών.

″Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης και δύο χρόνια, ώστε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και την δεξιοτεχνία των Ελλήων καλλιτεχνών, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ξένους επισκέπτες” δήλωσε η κα. Μητσοτάκη. Το σχέδιο είναι να ανοίγει ο χώρος στο κοινό μία φορά τον μήνα.

Μαρέβα: Ανακαινίζει ριζικά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά χωρίς να δώσει δεκάρα το ελληνικό κράτος. - Εικόνα 3

Μαρέβα Μητσοτάκη: Το τραπέζι από φυσητό γυαλί

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα ανακαινισμένα δωμάτια του Μαξίμου, είναι ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στην αίθουσα υποδοχής και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωή και Νίκη Μόσκοφογλου.

Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένα Ντούμας, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων. Μία μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στην αίθουσα υποδοχής.

Μαρέβα: Ανακαινίζει ριζικά το Μέγαρο Μαξίμου αλλά χωρίς να δώσει δεκάρα το ελληνικό κράτος. - Εικόνα 4

Μ. Μητσοτάκη: Τα «Καμμένα Δένδρα»

Το γλυπτό ”Καμμένα Δένδρα” της κεραμίστριας Ελένης Βερναρδάκη στολίζει την αίθουσα συσκέψεων. Επίσης, στολίζει και ένα τμήμα της αίθουσας υποδοχής φιλοξενεί ένα υφαντό της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με θέμα το φαράγγι της Σαμαριάς.

Επόμενος στόχος της ανακαίνισης, σύμφωνα με την σύζυγο του πρωθυπουργού, είναι η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πολλοί υψηλοί καλεσμένοι παίρνουν το πρωϊνό τους όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ