Η τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη Νορβηγία: Δέκα χρόνια από τη σφαγή στην Ουτόγια

Επικαιρότητα

Η 22η Ιουλίου του 2011 ήταν η μέρα που ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκόρπισε τον τρόμο στη Νορβηγία μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε, σκοτώνοντας 77 άτομα.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η Νορβηγία γνώρισε τον απόλυτο τρόμο, βιώνοντας τη φονικότερη επίθεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Άντερς Μπρέιβικ πραγματοποίησε διπλή τρομοκρατική επίθεση κατά της κυβέρνησης και του άμαχου πληθυσμού, αφαιρώντας συνολικά 77 ζωές.

Οκτώ από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Οι πυροβολισμοί στην Ουτόγια παραμένουν μέχρι σήμερα οι φονικότεροι μαζικοί πυροβολισμοί από έναν μοναχικό δράστη στην ιστορία.

Την ημέρα εκείνη, στις 15:25, εξερράγη μια βόμβα στο κέντρο του Όσλο.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ένα λευκό Volkswagen που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το μπλοκ που στέγαζε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, καθώς και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.
Στη συνέχεια ο Μπρέιβικ συνέχισε το δεύτερο και πιο αιματηρό μέρος του σχεδίου του.
Ντυμένος με αστυνομική στολή, πήγε στο νησί Ουτόγια και μπήκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, όπου εκείνο το διάστημα βρίσκονταν περίπου 600 άτομα.
Μέσα σε δευτερόλεπτα, το νησί μετατράπηκε σε λουτρό αίματος. Ο Μπρέιβικ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς.

Οι μαζικοί πυροβολισμοί κράτησαν περίπου μιάμιση ώρα, και τελείωσαν όταν στο νησί έφτασε μια ομάδα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ο Μπρέιβικ παραδόθηκε.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που έχει γίνει εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία.
Η δίκη του Μπρέβικ ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 ετών, η μέγιστη ποινή που επιτρέπεται από τη νορβηγική νομοθεσία, η οποία όμως μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον εφόσον θεωρείται απειλή για την κοινωνία.
μακελειό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ