3.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο από τον θάνατο του Κεμάλ – Δεκάδες λεωφορεία στο σπίτι-μουσείο Ατατούρκ [εικόνες]

Από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν την μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ καθώς σαν σήμερα το 1938 απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Δεκάδες λεωφορεία καθημερινά (και κυρίως σήμερα) σταθμεύουν στο σπίτι-μουσείο του Ατατούρκ (ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας) στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, ενώ σήμερα εκατοντάδες Τούρκοι για δύο λεπτά (στις 09.45) σιώπησαν καθώς ήταν η ώρα που πέθανε πριν 77 χρόνια.

Μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλέγονται και 140 επιχειρηματίες από την Σμύρνη, οι οποίοι είχαν την Δευτέρα επαφές με επιχειρηματικούς φορείς της συμπρωτεύουσας.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881, σε τριώροφο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 75. Το 1935, το κτήριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Το κτήριο επισκευάστηκε το 1981 και βάφτηκε στο αρχικό του χρώμα (ροζ). Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Όπου υπήρχαν ελλείψεις συμπληρώθηκαν με έπιπλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες φάσεις της ζωής του.

Στον πρώτο όροφο υπάρχει το σαλόνι για τους ξένους, ένα μεγάλο καθημερινό δωμάτιο, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, και η κουζίνα με μαγειρικά σκεύη της εποχής. Στον δεύτερο όροφο ξεχωρίζει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, καθώς και ένα δωμάτιο στο οποίο εκτίθενται προσωπικά είδη του Κεμάλ προερχόμενα από την Άγκυρα (ρουχισμός, είδη καπνιστού, μαχαιροπήρουνα, τάσια, κλπ). Στους τοίχους είναι ανηρτημένα, όλα τα έγγραφα από τη σχολική ζωή του Κεμάλ.

 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ