4.500 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά

Σε 3.660 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν καταλύσει σε στεγασμένους χώρους αλλά και σκηνές στον ΟΛΠ, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από στελέχη του λιμενικού σώματος και χωρίς να έχει προσμετρηθεί σε αυτήν, η άφιξη άλλων 889 ατόμων που αποβιβάστηκαν το πρωί από δύο πλοία.

Το μεσημέρι, τρία πούλμαν με 162 πρόσφυγες αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κόνιτσα, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται άλλα οκτώ πούλμαν και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σήμερα και αύριο προσπάθεια, προκειμένου να μεταφερθούν 1.000 άνθρωποι σε πρώην στρατόπεδο στη Μαλακάσα που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, σήμερα ή αύριο, δύο ομάδες από τον ΟΗΕ θα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, σε προκάτ οικισμό, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο, ή αν κάποιοι επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους, πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Σύσκεψη, υπό την προεδρία της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι αναγνώρισαν το πρόβλημα που υπάρχει με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εξέφρασαν τη βούληση να εμπλακούν στη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία. Μάλιστα, κάποιοι πρότειναν χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ αναμένεται όλοι οι δήμοι αφού προχωρήσουν σε καταγραφή των διαθέσιμων χώρων και κτιρίων να υποβάλλουν γραπτό υπόμνημα προς την Περιφέρεια.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που να δίνεται το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση για ενεργή εμπλοκή της στη συγκεκριμένη διαχείριση των μεταναστών στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Τέλος, εκφράστηκε η άποψη από τους δημάρχους, η κεντρική αποθήκη που έχει δημιουργηθεί στο τάε κβον ντο για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες να λειτουργήσει ως κεντρικός σταθμός διαχείρισης για όλα τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ