4όροφο κτήριο καλύπτεται εξωτερικά με μικρές και μεγάλες γλάστρες στην Ολλανδία

Τετραώροφο κτήριο γραφείων και κατοικιών, το οποίο εξωτερικά καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ποικιλία φυτών σε γλάστρες, μεγάλες και πολύ-πολύ μεγάλες, σχεδίασε το, με έδρα το Ρότερνταμ, αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV.

Σε μία γωνία, κοντά στον ποταμό Ντόμελ στο ολλανδικό χωριό Sint-Michielsgestel, το κτήριο δεν αντιτίθεται, μορφικά, στις γειτονικές κτηριακές κατασκευές, αλλά η καλυμμένη με φυτά πρόσοψη τού επιτρέπει να «δένει» με το βουκολικό τοπίο του ποταμού, των λιβαδιών και των δέντρων.

4όροφο κτήριο καλύπτεται εξωτερικά με μικρές και μεγάλες γλάστρες στην Ολλανδία - Εικόνα 2

Η «Green Villa» σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το γραφείο Van Boven Architecten, το οποίο είναι και ο κατασκευαστής.

Περιλαμβάνει χώρο γραφείων για την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Stein, στο ισόγειο. Πέντε διαμερίσματα στους τρεις υψηλότερους ορόφους και υπόγειο γκαράζ.

Το εξωτερικό θα μοιάζει με ράφια πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί «γλάστρες» με θάμνους και δέντρα, όπως φορσυθίες, γιασεμί, πεύκα και σημύδες. Οι εργασίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν του χρόνου.

4όροφο κτήριο καλύπτεται εξωτερικά με μικρές και μεγάλες γλάστρες στην Ολλανδία - Εικόνα 3

«Η ιδέα της δεκαετίας του 1990 για πάρκα στις πόλεις είναι πολύ περιορισμένη. Χρειαζόμαστε μια ριζοσπαστική “πράσινη βουτιά”: όπως θα φανεί και από το βιβλίο της Why Factory, με τίτλο “Green Dip”, πρέπει να καλύψουμε τις στέγες και τις προσόψεις με πράσινο.

Τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντισταθμίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να δροσίσουμε τις πόλεις μας και να προωθήσουμε τη βιοποικιλότητα» δήλωσε ο Winy Maas, ιδρυτικό μέλος του MVRDV.

[gazzetta.gr]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ