Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Δηλώνουν απογοητευμένοι από τη συνάντηση με τον Τσίπρα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουμε. Όλα είναι ανοιχτά»Απίστευτο κομφούζιο επικρατεί από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες μπήκαν στην πόλη με τα τρακτέρ τους και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα. 

Κάποιοι μάλιστα έδεσαν με μεγάλες αλυσίδες την καγκελόπορτα του υπουργείου και προσπάθησαν να τη ρίξουν με τα τρακτέρ τους, προκαλώντας μεγάλη ένταση. Αρχικά, διέσχισαν την Παλαιά Παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκού Πύργου και στη συνέχεια προχώρησαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, όπου στάθμευσαν για λίγη ώρα.  Έπειτα ανηφόρισαν προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αποκλείοντας τον χώρο περιμετρικά του κτηρίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν μαζευτεί από 22 και πλέον μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, στη συμπρωτεύουσα διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν ξέρει πότε θα φύγουμε. Όλα είναι ανοιχτά».

Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 0

Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 1
Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 2

Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 3

Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 4

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη εξέφρασε την απογοήτευσή από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα».

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μόνο θετικό είναι «το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα».


Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Σε κλοιό τρακτέρ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης - Εικόνα 5

Το σημερινό δελτίο κινητοποιήσεων είναι το εξής:

* Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη είναι η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται προς το παρόν να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, που είναι ανοιχτός ο δρόμος, γίνεται γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και εκεί αγρότες στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.
* Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

* Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Οι συνάδερφοί τους, που παραμένουν στη αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη συνεδριάζουν το απόγευμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής. Η διέλευση στο σημείο είναι ανοικτή.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Νίκαιας

Στο μεταξύ σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ανάλογα με το τι προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες ανέφεραν ότι οργανωμένος αγώνας τους «αφήνει παρακαταθήκη» για τα αιτήματά τους αλλά και για το ίδιο το κίνημα, «γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω». Παράλληλα, δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα και παραμένουν στα μπλόκα.

Επ’ αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά και νταλίκες στο τελωνείο της Εξοχής – Έκλεισε ξανά ο Προμαχώνας

Την ίδια ώρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα έκλεισε ξανά έπειτα από 24 ώρες που παρέμεινε ανοιχτό. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι έπεσαν στο κενό οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα στον πρωθυπουργός για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο πρωθυπουργός».

Αναφέρθηκε επίσης στα θετικά της συνάντησης, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, το Σάββατο το μεσημέρι.

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ