Πίστευε ότι είδε τον Θεό, ενώ οδηγούσε. Είχε δωρίσει 400 εκ. δολάρια, στην κηδεία του τον συνόδευσαν 3 εκατομμύρια θαυμαστές.
Η σκηνή που η Williams-Renault του Σένα τινάζεται στην τσιμεντένια μπαριέρα στην καταραμένη στροφή Tamburello, στην πίστα της Ίμολα έχει μείνει αναλλοίωτη στη μνήμη.
Οι προληπτικοί είπαν τότε ότι το κακό τρίτωσε μετά τον τραυματισμό του Ρούμπενς Μπαρικέλο και το θάνατο του Ρόλαντ Ρατσενμπέργκερ στα δοκιμαστικά στην ίδια πίστα.
«Δεν οδηγούσα συνειδητά, αλλά από ένστικτο. Ήμουν σε μιαν άλλη διάσταση. Είχα ξεπεράσει τα όρια και μπορούσα να πάω ακόμα πιο μακριά. Γνώριζα ότι ήμουν σε άλλη ατμόσφαιρα, πέρα από τη συνείδηση» Άιρτον Σένα
Τον Μάιο του 1988 έσπρωχνε ένα αυτοκίνητο Μακλάρεν στα όρια του. Ήταν μόνο οι κατατακτήριες δοκιμές πριν από τον επίσημο αγώνα, αλλά ο Σένα ήταν αποφασισμένος να ξεχωρίσει. Ο μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο Αλέν Προστ, που διατηρούσε τον καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Σένα οδηγούσε σαν δαιμονισμένος. Ξανά και ξανά έκανε το γύρω της πίστας, μέχρι που σταμάτησε να βλέπει την άσφαλτο και τα διαχωριστικά:…
«Αν τύχει ποτέ και έχω ένα ατύχημα που μπορεί να μου κοστίσει τη ζωή, καλύτερα να είναι μια κι έξω. Δεν θέλω να ζήσω σε αναπηρική πολυθρόνα. Ούτε θέλω να μπω στο νοσοκομείο υποφέροντας από σοβαρά τραύματα. Αν πρόκειται να ζήσω, θέλω να ζήσω κανονικά και έντονα, γιατί είμαι άνθρωπος της δράσης», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.
Ο Άιρτον Σένα το 1981
Ο Σένα, ήταν προσωποποιημένο το πάθος για ταχύτητα.
«Στην αρχή είχα μόνο το πάθος για τα γρήγορα αυτοκίνητα. Σιγά-σιγά, το πάθος έγινε ανάγκη. Στο τέλος, κατάλαβα ότι την οδήγηση τη χρειαζόμουν για να ζήσω» ομολογούσε.
Για τον θάνατο του κατηγορήθηκαν οι τεχνικοί υπεύθυνοι της Williams, Πάτρικ Χεντ και Έιντριαν Νιούι, αθωώθηκαν στα ιταλικά δικαστήρια το 1997.
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο Σένα ήταν υπεύθυνος για το μοιραίο λάθος.
Τραγική λεπτομέρεια
Ο Μίκαελ Σουμάχερ ο οποίος σήμερα μετά απο ένα απίστευτο ατύχημα σε πίστα του σκι δίνει μάχη για τη ζωή του ήταν ο πλησιέστερος αυτόπτης μάρτυς καθώς βρισκόταν πίσω από τη Williams του Βραζιλιάνου.
«Το μονοθέσιο του Άιρτον έδειχνε πολύ νευρικό σ’ εκείνη τη στροφή»Το έβλεπα να πατώνει, να ακουμπάει συχνά στην άσφαλτο και στον προηγούμενο γύρο σχεδόν έχασε τον έλεγχο. Στον επόμενο γύρο, στο ίδιο σημείο, πράγματι τον έχασε. Οι πίσω ποδιές του αυτοκινήτου χτύπησαν στο έδαφος, έφυγε λίγο με το πλάι και… απλά το έχασε» είχε πει τότε ο Σουμάχερ.
Ποιός ήταν ο Σένα
Ο Αίρτον Σένα ντα Σίλβα (Ayrton Senna da Silva), γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο, από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Μίλτον Σίλβα, ήταν βιομήχανος και μεγαλοκτηματίας, και σε ηλικία 4 ετών τον μύησε στα μηχανοκίνητα σπορ, αγοράζοντάς του ένα καρτ. Σε ηλικία 8 ετών ήταν ένας ολοκληρωμένος οδηγός αγώνων σε μονοθέσια τύπου καρτ.
Το 1977 στα 17 του αναδείχθηκε πρωταθλητής καρτ Νοτίου Αμερικής.Το 1978 και το 1980 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση.
Το 1982 αφήνει τα καρτ για να ασχοληθεί με τα μονοθέσια τύπου φόρμουλα.
Μετακομίζει στην Αγγλία και συμμετέχει σε αγώνες Φόρμουλα 2000 και 3000, εντυπωσιάζοντας με την οδήγησή του τις ομάδες της Φόρμουλα 1.
Το 1984 υπογράφει με την ομάδα της Τόλμαν (Toleman) και καταφέρνει να πάρει τον πρώτο του βαθμό στις 7 Απριλίου στο Γκραν Πρι της Νοτίου Αφρικής. Όμως, η μεγάλη επιτυχία θα έλθει στο Γκραν Πρι του Μονακό (3 Ιουνίου 1984), όπου κυριολεκτικά πετάει στο βρεγμένο οδόστρωμα και από τη 13η θέση της εκκίνησης τερματίζει στη 2η θέση, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο της Φόρμουλα 1.
Ο καλύτερος οδηγός που αγωνίστηκε ποτέ στη Φόρμουλα 1 ήταν και ο τελευταίος που πέθανε πάνω στην άσφαλτο, κατά τη διάρκεια παγκόσμιου πρωταθλήματος.
Τον επόμενο χρόνο παίρνει μετεγγραφή για τη Λότους (Lotus), στην οποία θα παραμείνει έως το 1987, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία. Στις 21 Απριλίου του 1985 κερδίζει το πρώτο του γκραν πρι στην πίστα του Εστορίλ στην Πορτογαλία. Συνολικά, πέτυχε 6 νίκες με την ομάδα του Κόλιν Τσάπμαν, προτού μετακομίσει στη ΜακΛάρεν το 1988.
Τα πέντε χρόνια παραμονής του στη MacLaren (1988-1993) ήταν τα πιο αποδοτικά της καριέρας του. Με την ομάδα του Ρον Ντένις κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1988, 1990, 1991), ενώ εποχή άφησαν οι μονομαχίες του με τον Αλέν Προστ και τον Νάιτζελ Μάνσελ.
Το 1994 άφησε τη ΜακΛάρεν για τη Γουίλιαμς (Williams /Renaud), με σκοπό να ξαναπάρει τα πρωτεία στη Φόρμουλα 1.
Ο γάμος και ο χωρισμός
Στα 21 του παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Λίλιαν ντε Βασκονσέλος Σόουζα και ο γάμος τους άντεξε μόνο λίγους μήνες.
«Ημουν το δεύτερο πάθος του. Το πρώτο πάθος του ήταν οι αγώνες» είπε η πρώην γυναίκα του.
Επιδόσεις στη Φόρμουλα 1
Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 1988, 1990,1991
Συμμετοχές: 161
Νίκες: 41
Πρωτιές στην εκκίνηση (Pole Position): 65
Το σπασμένο τιμόνι
Τα αίτια που οδήγησαν τον Σένα στις μπαριέρες – και στον θανάσιμο τραυματισμό του – δεν είναι πολλά. Μόνο, μια είναι η επικρατέστερη εκδοχή: Η αστοχία υλικού στην κολώνα του τιμονιού, έσπασε στην μοιραία καμπή της πίστας, εκεί όπου ο Σένα δεν κατάφερε να πάρει την πιο σημαντική στροφή της… ζωής του. Όμως, ακόμη και σήμερα, 25 χρόνια μετά, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν καταλαγιάσει: αν όντως το τιμόνι ήταν ελαττωματικό ή οι «εχθροί» του του έστησαν παγίδα. Ο «θεός» της ταχύτητας ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να έχει τα ρεκόρ του «κλειδωμένα» . Ο χαρισματικός πιλότος κατάφερε να γράψει στην ιστορία της Formula1, 13 pole position, σε 16 συνεχόμενους αγώνες, ενώ βρέθηκε στην πρώτη θέση της εκκίνησης σε 65 από 162 γκραν πρι! Κέρδισε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα με τη McLaren σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από το 1988 έως το 1991!
Ο Αϊρτον Σένα προσέφερε μεγάλα ποσά χρημάτων (400 εκατ. δολ) για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ανεγέρσεις σχολείων και άλλες πρωτοβουλίες, δίχως να δημοσιοποιείται η δράση του.
Είχε μεγαλώσει σε καθολική οικογένεια και βασιζόταν στην πίστη του, από την αρχή της καριέρας του. Λίγο πριν τερματίσει πρώτος στον τελικό, που θα τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή, ο Σένα είδε τη μορφή του Θεού να εμφανίζεται μέσα στη βροχή:
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα κέρδιζα το πρωτάθλημα, αλλά ένιωσα την παρουσία Του. Είχα ένα όραμα, είδα τον Θεό».
Ο Αϊρτον Σέννα λίγα λεπτά προτού αφήσει την τελευταία του πνοή
Λίγα λεπτά προτού βγει στην πίστα
Το τέλος του Αϊρτον Σένα. Σαν σήμερα, 1η Μαΐου, το 1994.
Τα «σημάδια» που αγνόησε
Το 1990, ο οδηγός Μάρτιν Ντόνελι κόντεψε να πεθάνει όταν εκτοξεύτηκε από το αυτοκίνητο του μετά από σύγκρουση. Ήταν η πρώτη φορά που ο ατρόμητος Σένα ένιωσε τον κίνδυνο του θανάτου. Οι αγώνες ήταν η ζωή του και δεν ήταν διατεθειμένος να τους εγκαταλείψει, αλλά συνειδητοποίησε τη σημασία της ασφάλειας πάνω στην άσφαλτο.
Στις 29 Απριλίου του 1994, το αυτοκίνητο του συμπατριώτη και «προστατευόμενου» του Σένα, Ρούμπενς Μπαρικέλο, αναποδογύρισε κατά τη διάρκεια της προπόνησης για το Grand Prix του Σαν Μαρίνο και ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά. Την επόμενη μέρα σκοτώθηκε ο 24χρονος Αυστριακός, Ρόλαντ Ράτζενμπεργκ.
Ο γιατρός που εξέτασε τον νεκρό, είπε στον Σένα: «Έχεις γίνει πρωταθλητής τρεις φορές. Είσαι ο πιο γρήγορος οδηγός στον κόσμο. Γιατί δεν τα παρατάς, να τα παρατήσω κι εγώ και να πάμε για ψάρεμα;» Ο πρωταθλητής απάντησε: «Δεν μπορώ να τα παρατήσω».
Η μοιραία σύγκρουση
Το πρωί της 1η Μαΐου ο Σένα συζητούσε με τον αιώνιο ανταγωνιστή του, Αλέν Προστ για την ασφάλεια των αγώνων. Συμφώνησαν ότι στον επόμενο αγώνα θα απευθύνονταν στην επιτροπή με επίσημο αίτημα. Λίγες ώρες μετά, κατά την εκκίνηση, δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν ελαφρά και τα εξαρτήματα που εκτοξεύτηκαν τραυμάτισαν εννιά θεατές. Αφού καθάρισαν την πίστα, ο αγώνας συνεχίστηκε και ο Σένα πήρε το προβάδισμα. Ολοκλήρωσε ένα γύρο με τον Μίκαελ Σουμάχερ να τον ακολουθεί. Στο 13ο δευτερόλεπτο του δεύτερου γύρου, ο Σένα συγκρούστηκε με τα διαχωριστικά. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο γιατρός Σιντ Γουάτκινς, εξέταζε τον λιπόθυμο οδηγό.
Ένα σίδερο είχε τρυπήσει το κρανίο του και η καρδιά του μόλις που χτυπούσε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, σε ηλικία 34 ετών.
Εθνικός ήρωας της Βραζιλίας
Ο Σένα είχε δωρίσει σε φιλανθρωπίες περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν το είδωλο κάθε Βραζιλιάνου και τον αντιμετώπιζαν σαν εθνικό ήρωα. Μετά το θάνατό του, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και το πλήθος που παρευρέθηκε στην κηδεία του έφτασε τα 3 εκατομμύρια. Αργότερα ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι μέσα στο κατεστραμμένο αυτοκίνητο βρήκαν μια αυστριακή σημαία. Ο Σένα σκόπευε να τη σηκώσει στον αέρα όταν θα τερμάτιζε, προς τιμήν του νεκρού συναθλητή του.
Πηγή: omorfhzwh.gr