Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης -Βίτσας: «Είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή»

Ο υπεύθυνος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως είναι ανάγκη να αποσυμπιεστεί η περιοχή, οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε δομές πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι θα περνούν τα σύνορα να προωθούνται. Μάλιστα ο κ.Βίτσας δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο επέμβασης όπως έγινε και στην πλατεία Βικτωρίας όπου πρόσφυγες και μετανάστες είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες, είπε ο υπουργός, θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας. Για οποιαδήποτε απόφαση και για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε τις δράσεις μας, περιμένουμε τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι και πώς βγαίνουν από τη χώρα, τόνισε ο κύριος Βίτσας. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, είπε ως παράδειγμα το Σχιστό, «που είναι πρότυπο κέντρο υπάρχει και χώροι λατρείας και ειδικά εστιατόρια… με βάση τις σημερινές αποφάσεις θα οργανωθούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας παρουσιαστεί. Δίνουμε καθημερινά στοιχεία για το πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πού φιλοξενούνται».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ