Απειλούν τα ιδιωτικά σχολεία: Θα φύγουν οι μαθητές, θα κάνουμε απολύσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τελικά ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων να κάνει λόγω για φυγή χιλιάδων μαθητών, αλλά και για απολύσεις καθηγητών.

Μάλιστα λάδι στη φωτιά έριξε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καθώς σε δηλώσεις του χαρακτήρισε πενταροδεκάρες την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΟΙΕΛΕ: 20.000 μαθητές θα αποχωρήσουν 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης μιλώντας στο Star και την Πόπη Τσαπανίδου τόνισε πως αν το μέτρο εφαρμοστεί από αύριο «από τα ιδιωτικά σχολεία θα αποχωρήσουν 20.000 μαθητές, αυτό σημαίνει και 5.000 απολύσεις προσωπικού» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μία δυσκολία οικονομική στους γονείς από πέρυσι, αλλά φέτος διογκώθηκε γιατί όλοι είναι σε μία στάση άμυνας περιμένοντας να δουν τι πρόκειται να συμβεί».

Πρόσθεσε δε ότι «τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν ήταν ποτέ μέσα. Άρα τι εξαιρούνται; Εξαιρούν κάτι που δεν ήταν μέσα; Η κοροϊδία έχει κι ένα όριο». «Αυτό που ισχύει με βάση του νόμου αναδρομικά από 20/7 είναι το 23% και στα σχολεία και στα φροντιστήρια. Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία φορολογούνται κανονικά, συνεισφέρουν για να είναι καλύτερα τα δημόσια, ενώ δεν παίρνουν το αγαθό αυτό, πληρώνουν τεκμήριο για τη φοίτησή τους, κι έρχεται ο κ. Φίλης να μας πει ότι όσοι φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά εύπορων οικογενειών; Μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια» είπε ο κ. Κυραϊλίδης.

Φίλης: Πενταροδεκάρες η επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Αφού ο κ.Φίλης χαρακτήρισε πενταροδεκάρες την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκάλεσε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις αναφέροντας πως «,οποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής». 
Ο υπουργός Παιδείας είπε πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος πρόσθεσε: «δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι – είναι εύποροι βεβαίως».

ΝΔ: Πρόκληση για τους Ελληνες οι «πενταροδεκάρες» του Φίλη 
«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική», τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει:

Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης.  Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες»  τους φόρους, που επιβάλλει  στην κάθε ελληνική οικογένεια,  για τη μόρφωση των παιδιών της. 
«Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ