Απίστευτο θέαμα στον Νότιο Ατλαντικό: Γιγαντιαίο παγόβουνο σπάει σε κομμάτια – Βίντεο

διάφορα

Το θέαμα συγκλονίζει… Το γιγάντιο παγόβουνο A68a σπάει σε τεράστια θραύσματα που έχουν το μέγεθος πόλης!

Το παγόβουνο που σχηματίστηκε το 2017 στην Ανταρτική, πλανάται ελεύθερα στον Νότιο Ατλαντικό.

Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της κοντινής απόστασης του παγόβουνου με το νησί της Νότιας Γεωργίας, ενώ ο κίνδυνος για την άγρια φύση είναι ορατός.


Το κύριο παγόβουνο, που σχηματίστηκε και αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, είναι το μεγαλύτερο «πλεούμενο παγόβουνο» στην ιστορία.

Το παγόβουνο A23a, που βρίσκεται στη Θάλασσα του Ουεντέλ στην Ανταρκτική, είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του. Το A68a, αντίθετα έχει πραγματοποιήσει ήδη «ταξίδι» 1.500 χλμ. στον νότιο Ατλαντικό τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του κολοσσιαίου παγόβουνου, καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιό» του στα αβαθή ανοικτά της Νότιας Γεωργίας θα αλλοιώσει επικίνδυνα την περιεκτικότητα των υδάτων σε αλάτι, απειλώντας την επιβίωση σπάνιων ειδών.

«Η διατροφική αλυσίδα γύρω από τη Νότια Γεωργία είναι πολύ ευαίσθητη. Σε αντίθεση με τροπικά ή εύκρατα κλίματα, στο νότιο Ατλαντικό το φυτοπλαγκτόν, η βάση της διατροφής κάθε θαλάσσιου ή αμφίβιου είδους, είναι η μοναδική τροφή του γόνου γαρίδας. Αν σημειωθεί κάποια αλλοίωση στο φυτοπλαγκτόν, ο γόνος θα μετακινηθεί αλλού και οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα στερηθούν την κύρια πηγή τροφής τους», λέει ο καθηγητής Τζερέιντ Τάρλινγκ.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ