Το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος του κόσμου

Αρχαία Ελλάδα

Το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος του κόσμου, με ηλικία περίπου 386 εκατομμυρίων χρόνων, ανακάλυψαν επιστήμονες σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην πόλη Κάιρο. Το δάσος θεωρείται δυο ή τρία εκατομμύρια αρχαιότερο από τον προκάτοχό του, που ήταν το δάσος Γκιλμπόα, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις έρευνές τους, οι απολιθωμένες ξυλώδεις ρίζες εκτιμούν ότι ήταν κομμάτι ενός γιγάντιου δάσους που ξεπερνούσε τα όρια της Πενσιλβανία ενώ η ανακάλυψη αυτή δίνει νέα στοιχεία για την εξέλιξη των δέντρων.

Μετά από έρευνες περίπου 10 ετών,  επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά μέτρα δάσους, το οποίο φιλοξενούσε τρεις τύπους δένδρων: τα είδη Cladoxylopsids και Archaeopteris και έναν τρίτο τύπο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. Το δάσος χαρακτηριζόταν από ένα περίπλοκο σύστημα ριζών των δέντρων που θυμίζουν αρκετά τις ρίζες των δέντρων όπως είναι σήμερα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το απολιθωμένο δάσος εξαφανίστηκε εξαιτίας μιας πλημμύρας, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν απολιθώματα ψαριών στην επιφάνεια του λατομείου.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ