Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα.

 

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωγράφισε τον διάσημο πίνακά του “Έναστρη Νύχτα” ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 1889. Ο συγκεκριμένος πίνακας δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σπουδαία έργα του καλλιτέχνη, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της τέχνης της ζωγραφικής του Δυτικού πολιτισμού.

Το 2004 κάποιες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν σύννεφα σκόνης και αερίων που στροβιλίζονται γύρω από ένα μακρινό αστέρι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αστρονόμων αυτές οι εικόνες του Γαλαξία φαίνονται αλλόκοτες, όπως ακριβώς και η “Έναστρη Νύχτα” του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα1

Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν το πώς τα έργα του καλλιτέχνη συνδέονται με την πραγματική ανακάλυψη και βρήκαν, ότι υπάρχει ένα σαφές μοτίβο ταραχωδών ρευστών δομών σε πολλά από τα έργα του Βαν Γκογκ.

Όπως αποδεικνύεται, ενώ ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος ήταν σε ένα άσυλο στη Γαλλία, συνέλαβε μία από τις πιο πολύπλοκες και ασαφείς έννοιες στην επιστήμη- τις αναταράξεις.

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα2

Στην δυναμική των ρευστών οι αναταράξεις είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ροή των ρευστών με έναν βίαιο τρόπο, όπου μπορεί να αναπτυχθούν μεγάλες δίνες για να σχηματιστούν στην συνέχεια μικρότερες.

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα3

 

Αυτές οι μικρότερες δίνες με τη σειρά τους υφίστανται την ίδια διαδικασία για να σχηματιστούν ακόμα μικρότερες δίνες. Για παράδειγμα, ο σχηματισμός των σύννεφων οφείλεται στις αναταράξεις. Μοιάζει με το παρακάτω σκίτσο:

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα4

Περισσότερο από 100 χρόνια πριν, μια εποχή μεγάλων εντάσεων, ο Βαν Γκογκ με κάποιο τρόπο μπόρεσε να αντιληφθεί και να απεικονίσει ένα από τα πιο δύσκολα και πολύπλοκα φαινόμενα της φύσης και να ενώσει τα μεγάλα μυστήρια της κίνησης και του φωτός στο μυαλό του.

Αυτή η ανακάλυψη έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες να μελετήσουν και άλλα έργα Ιμπρεσιονιστών για να δουν αν απεικονίζουν και εκείνοι τις αναταράξεις με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, οι μελέτες έδειξαν, ότι τα έργα τους δεν ήταν τόσο ακριβή από την άποψη των μαθηματικών όσο τα αριστουργήματα του Βαν Γκογκ. Η “Κραυγή” του Edward Munch δεν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί στο ύψος της “Έναστρης Νύχτας.”

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα5

Την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του ο Βίνσεντ βαν Γκογκ μπόρεσε να συλλάβει ένα από τα πιο πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα θέματα της φυσικής και των μαθηματικών.

Αυτός ο διάσημος πίνακας έχει ένα κρυφό μήνυμα που δεν είχε καταλάβει κανείς μέχρι σήμερα. - Εικόνα6

Δείτε το παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναταράξεις και τα έργα του Βαν Γκογκ:


Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ