Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη

Κρήτη
Σπήλαιο
Ταξίδι

Στη βόρεια πλευρά του όρους Δίκτη, στο νομό Λασιθίου στην Κρήτη, βρίσκεται το Δικταίο Άντρο ή σπήλαιο του Ψυχρού, πάνω από το χωριό Ψυχρό σε υψόμετρο 1.020 μέτρων.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 2

By Jaroslav Moravcik shutterstock

Θεωρείται διεθνώς ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 4

By Gabriela Insuratelu shutterstock

Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάτοικοι της περιοχής, κυρίως βοσκοί και κυνηγοί ανακάλυψαν στο σπήλαιο πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαικά, κλασσικά, ελληνιστικά και ρωμαικά αποδεικνύουν τη συνεχή του χρήση από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς. Το σπήλαιο φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και ταφών από το 2.800 π.Χ.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 6

By Georgios Tsichlis shutterstock

Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τετρ. μέτρα και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα. Αποτελείται από πέντε θαλάμους μεγαλύτερους και μικρότερους. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει είσοδο πλάτους 18 μέτρων και ύψος 14 μέτρων. Στο εντυπωσιακό εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 8

By Velishchuk Yevhen shutterstock

Εκπληκτική είναι και η λίμνη που υπάρχει στο σπήλαιο, η οποία περιβάλλεται από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. “Ο μανδύας του Δία” είναι ένας σταλακτίτης, ο οποίος κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη. Το σχήμα του, στην φαντασία των ντόπιων φορτισμένη με του μύθους αιώνων, θυμίζει μανδύα.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 10

By photobeginner shutterstock

Το Δικταίο άντρο είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του .

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 12

By Georgios Tsichlis shutterstock

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, στο Δικταίο Άντρο ερχόταν κάθε εννιά χρόνια (κατά άλλους κάθε χρόνο) ο Μίνωας και συναντούσε τον πατέρα του τον Δία, προκειμένου να του υπαγορεύει τις σοφές εντολές του.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 14

By Georgios Tsichlis shutterstock

Εδώ συνευρέθηκε εpωτικά ο Δίας με την Ευρώπη. Σε αυτό το σπήλαιο κατοικούσαν οι Άρπυιες, τα θηλυκά τέρατα, αγγελιοφόροι του Άδη. Επίσης, εδώ “αποκοιμήθηκε” για πολλά χρόνια ο σοφός, μάντης και προφήτης Επιμενίδης, γνωστός για ένα παράδοξο της Λογικής.

Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 16

By remzik shutterstock Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 18

By Georgios Tsichlis shutterstock Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 20

By TalyaPhoto shutterstock Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 22

By Velishchuk Yevhen shutterstock Δικταίο Άντρο: Το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας στην Κρήτη - Εικόνα 24

By TalyaPhoto shutterstock

Παρακολουθήστε το βίντεο του gianni psaroudakis

πληροφορίες: wikipedia – aksioperierga

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ