Ο δήμαρχος Χίου τα «βάζει» με την κυβέρνηση: Εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα εξαπέλυσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ζητώντας της να αυξηθεί η ροή από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

«Το πλοίο πρέπει σήμερα να πάρει 1.500 άτομα κι άλλα τόσα αύριο», τόνισε στην τοπική εφημερίδα «Αλήθεια».

«Από χθες έχουμε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πλάνα εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής ή να εκτελεστεί έκτακτο δρομολόγιο, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση», προσέθεσε, ρίχνοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί την Πέμπτη υπήρχαν 300 με 400 πρόσφυγες στο νησί, που δεν είχαν που να μείνουν, καθώς όλοι οι χώροι ήταν πλήρεις.

Παράλληλα, ο κ. Βουρνούς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό για τη διαχείρηση του προβλήματος.

«Απαιτείται συνεργασία. Είμαι στεναχωρημένος που δεν υπάρχει κοινός νους», δήλωσε, βάζοντας επί τάπητος τους χειρισμούς που έγιναν για τη διαμόρφωση του hot spot στη ΒΙΑΛ. Εκεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου θα μπορούσαν να στεγαστούν μέχρι και 1.800 άτομα, όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό αυτό. Επίσης ο κ. Βουρνούς έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο, τη μη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, τη μη ολοκλήρωση περίφραξης και τέλος ερωτηματικά για τη διοχέτευση των ομβρίων.

Καταλήγοντας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο σήμερα και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2.081 άτομα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ