Δραματική επιστολή των ζυθοποιών: Ερχεται αύξηση 20% στην τιμή της μπύρας

Δραματικές αναμένονται να είναι οι επιπτώσεις για την αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εφόσον ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η φημολογούμενη «τυφλή» αύξηση κατά 100% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου. Είναι επιτακτική, όπως καταγγέλλει η Ένωση, η άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον Αρμόδιο Υπουργό.

Σε συνέχεια των ανεπιτυχών και αλλεπάλληλων προσπαθειών την Ένωσης για διαβούλευση και συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, η Ένωση απηύθυνε σήμερα επείγουσα επιστολή ζητώντας την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο, θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης. 

Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%. Με πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ζητά άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, όχι «τυφλή» φορολόγηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην έχουν ολέθριες επιπτώσεις σε ένα κλάδο που συμβάλλει ενεργά στο εθνικό προϊόν.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών στηρίζει την ελληνική οικονομία με:

  • 200 εκ. ? > Φορολογικές εισφορές σε ετήσια βάση
  • 2.500 > άμεσες θέσεις εργασίας
  • 70.000 > έμμεσες θέσεις εργασίας
  • 5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές
  • 100 εκ. ? > προγραμματισμένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια
  • 3.200 αγρότες συμβολαιακής καλλιέργειας

και συνιστά έναν από τους ελάχιστους κλάδους που διατηρούν εργοστάσια παραγωγής στη χώρα και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ