Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά

Θρησκεία

Από μοναδικούς ευρωπαϊκούς καθεδρικούς ναούς που διαθέτουν παράθυρα και εκκλησιαστικά όργανα βιτρό, σε μικροσκοπικά παρεκκλήσια στα βουνά, υπάρχουν όμορφες εκκλησίες από άκρη ως άκρη που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον.

Κάποιοι προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να γονατίσουν και να προσκυνήσουν σε βωμούς που καλύπτονται με χρυσό. Άλλοι διαθέτουν χώρο μόνο για λίγους, κουρασμένους από τη διαδρομή ταξιδιώτες που αναζητούν τη στοχαστική μοναξιά.

Είτε αναζητάτε κλασικά γοτθικά αριστουργήματα είτε ασυνήθιστα πνευματικά καταφύγια, αυτές οι εκκλησίες προσφέρουν μοναδική ομορφιά.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 2

Βρίσκεται στην πόλη του Βατικανού και με χωρητικότητα 20.000 ατόμων, θεωρείται η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο. Η βασιλική σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από μερικά από τα πιο δημιουργικά μυαλά της εποχής: Bramante, Raphael, Michelangelo, Bernini και Maderno. Ως βασικό τμήμα της πόλης του Βατικανού, ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO από το 1984.

Las Lajas, Narino, Κολομβία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 3

Ο ναός Las Lajas είναι μια γοτθική εκκλησία κοντά στο Narino της Κολομβίας, κοινώς αναφερόμενη ως «θαύμα του Θεού στην άβυσσο». Κατασκευάστηκε στο φαράγγι του ποταμού Guáitara, στην άκρη ενός γκρεμού 150 μέτρα πάνω από τον ποταμό. Η εκκλησία παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον τόσο από θρησκευτική όσο και από αρχιτεκτονική άποψη.

Εκκλησία Grundtvig, Κοπεγχάγη

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 4

Χτίστηκε ως μνημείο του N.F.S. Ο Grundtvig, ενός διάσημου Δανού ιερέα, φιλόσοφου, ιστορικού, ποιητή και πολιτικού του 19ου αιώνα. Η Εκκλησία Grundtvig είναι ένας γοτθικός καθεδρικός ναός και αποτελεί εθνικό μνημείο. Ο αρχιτέκτονας Κλίντ έκτισε την εκκλησία από 6 εκατομμύρια χειροποίητα κίτρινα τούβλα. Η εκκλησία είναι απλή και απαλλαγμένη από περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία.

Καθεδρικός ναός Κολονίας, Γερμανία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 5

Επίκεντρο της πόλης αποτελεί ο καθεδρικός ναός της Κολονίας που ξεκίνησε να χτίζεται το 1248 και συνεχίστηκε σε διάφορες φάσεις, συχνά σταματώντας λόγω έλλειψης χρημάτων ή έλλειψης ενδιαφέροντος. Η κατασκευή της γοτθικής εκκλησίας ολοκληρώθηκε μετά από έξι αιώνες. Το πλέον γνωστό ορόσημο της Γερμανίας, προσελκύει καθημερινά 20.000 άτομα. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζουν τα πέντε θεαματικά παράθυρα από βιτρό. Το 1996, ο καθεδρικός ναός προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκκλησία Borgund Stave, Νορβηγία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 6

Η εκκλησία Borgund Stave είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές και καλοδιατηρημένες εκκλησίες της Νορβηγίας. Οι περισσότερες που είναι χτισμένες την ίδια εποχή, το μεσαίωνα, είναι από ξύλο με γωνιακούς στύλους. Αν και σχετικά απλή, οι πύλες της είναι λαξευμένες και υπάρχουν τέσσερα κεφάλια δράκων στα φράγματα της οροφής, υπενθυμίζοντας τα κεφάλια δράκων που βρέθηκαν στα πλοία της Σκανδιναβίας. Η εκκλησία δεν χρησιμοποιείται πλέον για θρησκευτικές λειτουργίες παρά μόνο ως μουσείο.

Εκκλησία Gergeti Trinity, Γεωργία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 7

Βρίσκεται κάτω από το Όρος Kazbegi σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Σε απόσταση τριών ωρών από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, η μικροσκοπική εκκλησία με τρούλο με ανεξάρτητο καμπαναριό είναι γνωστή για την εκπληκτική ατμόσφαιρα που προσφέρει. Αν και εγκαταλείφθηκε για λίγο, κατά τη διάρκεια των Σοβιετικών χρόνων, ο χρόνος φαίνεται παγωμένος πάνω της.

Ο καθεδρικός ναός Notre-Dame, Παρίσι

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 8

Η Παναγία του Παρισιού είναι από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εκκλησίες στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Η μεσαιωνική εκκλησία θεωρείται ως πρωταρχικό παράδειγμα γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής και είναι καταχωρημένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι γνωστή για τη θρησκευτική της σημασία και φιλοξενεί μερικά από τα πιο αξιοσέβαστα κειμήλια του Καθολικού κόσμου. Φημίζεται επίσης για την αρχιτεκτονική της, που ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή με τρία μεγάλα ροζ  βιτρό παράθυρα.

Καθεδρικός Αγίας Σοφίας, Κίεβο, Ουκρανία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 9

Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας και τα σχετικά μοναστικά του κτίσματα κατασκευάστηκαν σε μια προσπάθεια ανταγωνισμού της ομώνυμης Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε το 1017 για να γιορτάσει τη νίκη του πρίγκιπα Γιαρόσλαβ για την προστασία της πόλης από τους φυλετικούς επιδρομείς. Η εκκλησία αποτελείται από ένα σύνολο λευκών κτιρίων με εντυπωσιακές πράσινες στέγες και χρυσούς θόλους. Οι επισκέπτες μπορούν να ανεβαίνουν στο καμπαναριό και να απολαμβάνουν τη θέα 360 μοιρών προς το Κίεβο.

Hallgrímskirkja, Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 10

Η μεγαλύτερη εκκλησία και ένα από τα ψηλότερα κτίρια στην Ισλανδία, ο ναός Hallgrímskirkja, είναι το κυριότερο ορόσημο του Ρέικιαβικ. Ο πύργος είναι ορατός από οποιοδήποτε σημείο στην πόλη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1945 και τελείωσε το 1986. Το εξωτερικό του ναού είναι σκυρόδετο, χτισμένο για να ταιριάζει με το βουνό της Ισλανδίας και τα παγωμένα τοπία . Στο εσωτερικό της, η εκκλησία στεγάζει ένα τεράστιο όργανο σωληνώσεων 25 τόνων με 5.275 σωλήνες.

Εκκλησία της Μεταμορφώσεως, νησί Kizhi, Ρωσία

Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο με μοναδική ομορφιά - Εικόνα 11

Το νησί Kizhi στη λίμνη Onega της Ρωσίας είναι γνωστό μιας και αποτελεί μια περίκλειστη περιοχή που περιβάλλεται από περίφραξη, και έχει δύο γνωστές ιστορικά εκκλησίες. Οι ξύλινες εκκλησίες είναι του 18ου αιώνα. Ο οκταγωνικός πύργος ρολογιού με τους  22 τρούλους είναι η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης  και η μικρότερη με εννιά θόλους είναι η Εκκλησία της Παναγίας. Το ιδιαίτερο στοιχείο των συγκεκριμένων ναών είναι ότι χτίστηκαν χωρίς κανένα καρφί. Οι ντόπιοι αποκαλούν την εκκλησία ένα πραγματικό θαύμα του κόσμου μιας και, σύμφωνα με το θρύλο, χτίστηκε με τη χρήση μόνο ενός τσεκουριού.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ