9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο μυστήριο και το πιο περίπλοκο όργανο στο σώμα μας. Οι επιστήμονες  ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη λειτουργία του, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πάρα πολλές ακόμη λειτουργίες του ανεξερεύνητες.

Εμείς θα σας ενημερώσουμε για τις πιο φωτεινές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της εγκεφαλικής έρευνας. Σίγουρα θα σας αφήσουν έκπληκτους.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη μνήμη.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 1

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έχουν βρει πειστικές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τη μνήμη και να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια ενός πλήρη ύπνου τη νύχτα, τα κύτταρα του εγκεφάλου απομακρύνουν τοξικές ενώσεις που είναι επικίνδυνες για τον εγκέφαλό μας. Εάν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετές ώρες, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα εγκεφαλικά του κύτταρα.

Το παρατεταμένο στρες καταστρέφει τον εγκέφαλο.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 2

Μια μείωση στη μνήμη, στην ικανότητα μάθησης ή στον αυτοέλεγχο, είναι οι συνέπειες που προκαλεί το χρόνιο άγχος. Επιπλέον, προκαλεί  ένταση  και συχνά διάσπαση της προσοχής.

Η αγάπη και το μίσος έχουν πολλά κοινά.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 3

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αγάπη και το μίσος προέρχονται από παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μίσος, η αγάπη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των περιοχών που είναι υπεύθυνες για την κρίση και τη λογική σκέψη.

Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην αφυδάτωση.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 4

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από σχεδόν 80% νερό. Επομένως, ακόμη και μια μέτρια απώλεια υγρού (περίπου 2%) μειώνει τη συγκέντρωση και την επαγρύπνηση και οδηγεί στην επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και άλλων ικανοτήτων του εγκεφάλου.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 5

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μειώνει την ποσότητα της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την κοινωνική γνώση και την ικανότητα κατανόησης άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί η σχέση μητέρας-μωρού, για να μπορέσει μια γυναίκα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού της και  για να παρατηρήσει πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους

4. Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή επιδεινώνουν τη μνήμη και μειώνουν την ικανότητα της μάθησης.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 6

Η αφθονία της φρουκτόζης στη διατροφή επιβραδύνει τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητά του να μαθαίνει, να θυμάται πληροφορίες και να συγκεντρώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιομηχανική  ζάχαρη είναι πολύ πιο επιβλαβής (προστίθεται στα αναψυκτικά, τα καρυκεύματα, τις σάλτσες και τα παιδικά τρόφιμα). Ωστόσο, τα προϊόντα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και ιχθυέλαιο) απομακρύνουν τις επιβλαβείς συνέπειες της ζάχαρης.

3. Η αγάπη μεταξύ των συντρόφων και τα συναισθήματα της μητέρας είναι παρόμοια.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 7

Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι συντροφικές σχέσεις και τα συναισθήματα της μητέρας είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, η παθιασμένη αγάπη ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σeξουαλική διέγερση. Επιπλέον, το αίσθημα του άγχους και του φόβου μειώνεται και το αίσθημα της ευφορίας αυξάνεται. Η αγάπη της μητέρας ενεργοποιεί τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της στοργής.

2. Η ζωγραφική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 8

Μια μελέτη έδειξε ότι η ζωγραφική και η συλλογή έργων τέχνης, βελτιώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ενώ επιβραδύνουν τη γήρανσή του. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επιρροή της τέχνης σε άτομα ηλικίας 62 έως 70 ετών. Οι μισοί από αυτούς έκαναν ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης, και οι άλλοι μισοί έκαναν μια σειρά μαθημάτων ζωγραφικής. Όσοι παρακολούθησαν μαθήματα ζωγραφικής, έδωσαν την εικόνα μιας  βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, από εκείνους που έκαναν μάθημα ιστορίας της τέχνης.

1. Η ανάγνωση εξασκεί τον εγκέφαλο.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πως επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας - Εικόνα 9

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης απέδειξαν ότι η διαδικασία της ανάγνωσης εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Ενεργοποιεί επίσης περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χρονικές στιγμές. Κατά την ανάγνωση, το αίμα εισέρχεται στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Πηγή;  diaforetiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ