Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας

«Ξύπνησε» η Αίτνα το βράδυ της Κυριακής (13/12), με το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης να «φτύνει» σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων!

«Βρυχάται» και πάλι το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης!

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας - Εικόνα 2

Το βράδυ της Κυριακής (13/12) καταγράφηκε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα γύρω στις 21:20 το βράδυ τοπική ώρα και μέσα σε μισή ώρα η ένταση της έκρηξης στον νοτιοανατολικό κρατήρα της αυξήθηκε από το μέτριο σε υψηλό επίπεδο.

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας - Εικόνα 3

Σιντριβάνια λάβας ύψους έως και 100 μέτρων και μια στήλη τέφρας, που υψώθηκε στα 5 χλμ., καταγράφηκαν από κάμερες, με τις εικόνες να κόβουν την ανάσα.

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας - Εικόνα 4

Σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Centre της Τουλούζης, καλύφθηκαν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία, ενώ οι «βρυχηθμοί» του ηφαιστείου ακούστηκαν μέχρι την Καλαβρία.

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας - Εικόνα 5

Είχε προηγηθεί ένας σεισμός εντάσεως 2,7 Ρίχτερ στους πρόποδες της Αίτνας λίγο πριν την έκρηξη, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 σεισμικές δονήσεις.

Εξερράγη η Αίτνα: Απίστευτες εικόνες από το «ξύπνημα» του ηφαιστείου και τα συντριβάνια λάβας - Εικόνα 6

Θυμίζουμε, η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξη του ηφαιστείου σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017, όταν τραυματίστηκε και ένα συνεργείο του BBC.

 

Με περιφέρεια βάσης 140 χλμ. και ύψος 3.329 μ. η Αίτνα είναι η υψηλότερη κορυφή της Ιταλίας νότια των Άλπεων και μακράν το μεγαλύτερο από τα τρία ηφαίστεια της γειτονικής χώρας και το δεύτερο -μετά τo Κιλαουέα στη Χαβάη- πιο ενεργό στον πλανήτη.

Γενικά, πάντως, δεν θεωρείται -προς ώρας- επικίνδυνο το ηφαίστειο. Άλλωστε χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις γύρω περιοχές και εκμεταλλεύονται τα γόνιμα εδάφη τους για αγροκαλλιέργειες.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ