Έλληνες νέοι: «Αν γίνει πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας θα φύγω εξωτερικό»

Ελληνες

Ρεπορτάζ: Γιάννης Συρμαλής

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και τα σενάρια για το ενδεχόμενο πολέμου των δυο χωρών, δεν μπορεί να αποκλειστεί από αρκετούς.

Το Armyvoice.gr βγήκε στον δρόμο και ρώτησε τους πολίτες για το τι σκέφτονται.

«Δε φοβόμαστε κανέναν Τούρκο, κανέναν Ερντογάν». Αυτά ήταν τα λόγια του 60χρονου Βασίλη, για τον οποίο θα αποτελούσε τιμή οι δυο γιοί του να βρεθούν στο πεδίο της μάχης απέναντι στους «προκλητικούς» Τούρκους.

Φοβούνται οι Έλληνες τον πόλεμο; Η απάντηση των ερωτηθέντων είναι όχι. Άλλωστε οι περισσότεροι θεωρούν πως η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Πολλοί όπως ο 24χρονος Νίκος θεωρούν πως: «Είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού της Τουρκίας. Λόγω των αποτυχιών της στο Αφρίν εξάγει κρίση», άλλοι όπως ο 25χρονος Παναγιώτης πιστεύουν ότι: «Οι Τούρκοι θέλουν πίσω τους 8 αξιωματικούς και θα προσπαθήσουν να τους ανταλλάξουν με τους δικούς μας. Θα συνεχίσουν να προκαλούν».

Βέβαια δεν λείπουν και φωνές που ισχυρίζονται πως «πίσω απ’ όλα κρύβονται οι Αμερικανοί», με τον 28χρονο Γιώργο να θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι: «οι Τούρκοι μας ζορίζουν πολύ, δεν θα γίνει πόλεμος»

Αν όμως γίνει πόλεμος; Αν κάποια μέρα ξυπνήσουμε από τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων;

Οι απαντήσεις των νεαρών μας κάνουν να ανησυχούμε:

«Πρώτη μου επιλογή θα είναι να φύγω στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αγαπώ την πατρίδα μου… Απλά το θεωρώ άδικο!», δηλώνει ο 20χρονος Παναγιώτης.

«ΟΧΙ! Δεν θα πολεμούσα σε καμία περίπτωση! Γιατί να σκοτώσω εγώ τον αντίστοιχο Δημήτρη από την Τουρκία; Μου φταίει σε τίποτα αυτός που τον στέλνει ο Ερντογάν να διεκδικήσει ή να προκαλέσει;» υπογραμμίζει ο 28χρονος Δημήτρης, ενώ συμπληρώνει πως αν τελικά γίνει πόλεμος τότε «θα είναι για τα συμφέροντα των ηγετών».

Τα συμφέροντα των ηγετών επικαλείται και ο 28χρονος Νίκος, ο οποίος τονίζει: «Θα ψάξω τρόπο να φύγω. Δεν φταίω εγώ σε κάτι. Ούτε πρόκειται να χάσω την ζωή μου για τα δικά τους συμφέροντα».

Βέβαια μπορεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων να προτίθεται να ψάξει άμεσα την λύση του εξωτερικού ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα μείνουν στην χώρα και θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα «την οικογένεια και τους συνανθρώπους τους».

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο 20χρονος Σωκράτης, που μπορεί ακόμα να μην έχει υπηρετήσει ωστόσο δηλώνει έτοιμος να βρεθεί στο πεδίο της μάχης ώστε να προστατεύσει αυτούς που «θα μείνουν πίσω».

«Κύριο μέλημα μου θα είναι να προστατεύσω πρώτα την οικογένειά μου και έπειτα τους συνανθρώπους μου. Δεν είναι λύση να φύγεις! Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τον πόλεμο, τότε οφείλεις να βρεθείς στο πεδίο της μάχης!», δηλώνει.

«Το σωστό είναι να υπηρετήσεις την πατρίδα σου. Αν ο καθένας κοιτάει τον ευατό του, η καταστροφή είναι δεδομένη. Ο καθένας πρέπει να υπηρετήσει το καθήκον. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προστατέψει την οικογένειά του», ισχυρίζεται ο 22χρονος Κώστας.

Οι Έλληνες δεν φοβούνται τον πόλεμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θεωρούν δίκαιο να πολεμήσουν για κάτι που οι ίδιοι δεν προκάλεσαν. Η πλειοψηφία των νέων κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία» εναντίον τους. Μιλάει για τα «συμφέροντα των ισχυρών» στο βωμό των οποίων πιθανόν να χαθούν χιλιάδες ψυχές.

Όλοι παρατηρούν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ανησυχούν, όμως δεν φοβούνται! Το σίγουρο άλλωστε, όπως όλοι επισήμαναν, είναι πως «οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να προκαλούν».

[Armyvoice] [pentapostagma]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ