14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια

Διαχρονικά

1. Το έμβλημα της 300ης σειράς των »βατραχιών» της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι, όπως βλέπετε στην εικόνα Ελληνικό

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 2

2. Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθεγματα του Δημόκριτου : »…. βούλεσθαι μᾶλλον μίαν εὑρεῖν αἰτιολογίαν ἢ τὴν Περσῶν οἱ βασιλείαν γενέσθαι…», (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία »για ένα φαινόμενο», παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 3

3. Στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Έλβα, υπάρχει παλαιός πύργος, του έτους 1431, στον οποιο αναγράφεται η φράση: »Άριστον μεν ύδωρ» (Το νερό είναι το καλύτερο αγαθό).

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 4

4. Η φράση από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο »ο λόγος πλήρης χάριτος και αληθείας», βρίσκεται σε είσοδο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 5

5. »ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΓΑΘΟΝ» στο «Margaret Eaton School of Literature» του Τορόντο.

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 6

6. Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης… «αἰὲν ἀριστεύειν… καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδέ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν…» (Ιλιάς Ζ’, στ. 208). (Πάντα να αριστεύεις…και να είσαι ανώτερος από τους άλλους, και να μην ντροπιάζεις την γενιά των προγόνων σου…).

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 7

7. ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα». Η φωτογραφία απεικονίζει την είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 8

8. Στην πρόσοψη του παλαιού Πανεπιστημίου της πόλης Σαλαμάνκα της Ισπανίας αναγράφεται : »Oἱ βασιλεῖς τῇ ἐγκυκλοπαιδείᾳ αὐτὴ τοῖς βασιλεῦσι». (Οι βασιλείς προς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο προς τους βασιλείς).

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 9

9. Επιγραφή στην γέφυρα «Eiserner Steg» της Φρανκφούρτης, Γερμανία. «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». «Ταξιδεύοντας σε ξένες θάλασσες με ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες».

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 10

10. Πανεπιστήμιο «Yale» στις ΗΠΑ. Φράση από την «Πολιτεία» του Πλάτωνος: «Λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις» (Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον).

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 11

11. Πανεπιστήμιο της Μάλτας : «Προπύλαιον της τιμής η μάθησις».

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 12

12. Ιαπωνία! – «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς». Η επιγραφή αυτή, δίκην επιτυμβίου στήλης, βρίσκεται στον τάφο του ιάπωνα καθηγητή και επιτίμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας» «Teruo Suzuki».

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 13

13. Χιροσίμα, Ιαπωνία! Στο πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, στο κέντρο της πόλης, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης, υπάρχει η Καμπάνα της Ειρήνης την οποία οι επισκέπτες μπορούν να κτυπήσουν, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Πάνω στην καμπάνα υπάρχει χαραγμένη η ελληνική επιγραφή: «Γνώθι σαυτόν».

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 14

14. Διόδια εξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάϊρο. Η αναγραφή της πόλης και στα ελληνικά ήταν απαίτηση των Δημάρχων για να τιμήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο.

14 Ελληνικές επιγραφές στο εξωτερικό που μας γεμίζουν περηφάνια - Εικόνα 15

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ