Ελληνική εταιρία κατασκεύασε το πρώτο φορτηγό πλοίο στον κόσμο που κινείται με χρήση αιολικής ενέργειας

Ελληνες

Το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, φορτηγό πλοίο που ταξιδεύει χρησιμοποιώντας σύστημα πρόωσης με την χρήση της αιολικής ενέργειας, είναι ελληνόκτητο.

Ο λόγος για το φορτηγό M/V Afros, συνολικής χωρητικότητας 64.000 τόνων DW. Το διαχειρίζεται η ελληνική διαχειρίστρια ναυτιλιακή εταιρεία Blue Planet Shipping, που εδρεύει στον Πειραιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σε αυτό έχει εγκατασταθεί το σύστημα πρόωσης με στροφεία Flettner Rotor technology της «Anemoi Marine Technologies Ltd» με έδρα το Λονδίνο, που βραβεύτηκε πριν από μερικές μόλις μέρες ως η πιο οικολογική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη ναυτιλία για το 2018- The greenest marine service provider of the year στο πλαίσιο των Global Green shipping Awards 2018.

Ελληνική εταιρία κατασκεύασε το πρώτο φορτηγό πλοίο στον κόσμο που κινείται με χρήση αιολικής ενέργειας - Εικόνα 2

Το σύστημα αξιοποιεί την αιολική ενέργεια για την υποβοήθηση της πρόωσης των πλοίων βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους, ελαττώνοντας την κατανάλωση των καυσίμων και παράλληλα μειώνοντας τα κόστη λειτουργίας. Ταυτόχρονα, μειώνονται και οι εκπεμπόμενοι ρύποι των πλοίων, εξαιτίας της μικρότερης κατανάλωσης καυσίμων.

Ελληνική εταιρία κατασκεύασε το πρώτο φορτηγό πλοίο στον κόσμο που κινείται με χρήση αιολικής ενέργειας - Εικόνα 3

Τα στροφεία κατά τη φόρτωση του φορτηγού πλοίου, μετακινούνται, αυτοκινούμενα από τη θέση τους πάνω στο κατάστρωμα και αφήνουν ελεύθερο χώρο για τους γερανούς να φορτώνουν και ξεφορτώνουν τα αμπάρια.

Ελληνική εταιρία κατασκεύασε το πρώτο φορτηγό πλοίο στον κόσμο που κινείται με χρήση αιολικής ενέργειας - Εικόνα 4

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ