Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια

Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν… οι άνθρωποι να μην δίνουν πλέον ραντεβού σε ζαχαροπλαστεία και το κέντρο της Αθήνας να έχει απαξιωθεί, ωστόσο υπάρχει ένα μαγαζί που εδώ και 48 χρόνια αρνείται πεισματικά να αλλάξει, καταφέρνοντας να επιβιώνει στο χρόνο και να αποτελεί το αγαπημένο στέκι για δεκάδες Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 1

Το ζαχαροπλαστείο «Χαρά» στην Πατησίων 339, έχει μείνει το ίδιο σχεδόν, από τις 11 Απριλίου του 1969 που άνοιξε τις πόρτες του στο καταναλωτικό κοινό.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 2

Σύμφωνα με το θρύλο η «γιαγιά» των ιδιοκτητών, Αριστέα, ήρθε από την Σμύρνη στην Αθήνα, μετά το διωγμό του 1922 και μετέφερε τις συνταγές για  εκμέκ και καϊμάκι παγωτό στο παπούτσι της.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 3

Το όνομα του λέγεται ότι το πήρε από το συγκρότημα πολυκατοικιών που βρίσκεται δίπλα ακριβώς και λέγεται «Χαρά».

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 4

Η «Χαρά» λοιπόν όταν άνοιξε έφερε τα πάνω κάτω στην Πατησίων και πολλοί ήταν οι άνθρωποι που συνέρρεαν από την περιοχή και πέριξ αυτής για να δοκιμάσουν τα πολιτικά παγωτά της.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 5

Σύντομα έγινε το αγαπημένο στέκι εκατοντάδων ανθρώπων, έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές ακόμη και σήμερα.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 6

Το όνομα της «Χαράς» ακούστηκε στην περίπτωση της σύλληψης των μελών της 17 Νοέμβρη καθώς όπως έγινε γνωστό τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επισκέπτονταν συχνά το θρυλικό ζαχαροπλαστείο.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 7

Ποια είναι η συνταγή όμως της επιτυχίας του ζαχαροπλαστείου;

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 8

Η μαγεία της “Χαράς” είναι πως καταφέρνει και διατηρεί αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο τα περισσότερα στοιχεία τόσο στις γεύσεις όσο και στο χώρο της. Οι μοντέρνες πινελιές είναι ελάχιστες.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 9

Η μοναδικά πετυχημένη συνταγή της “Χαράς” είναι τα πολίτικα παγωτά της, η μεγάλη ποικιλία γεύσεων,με τους σέπια γυάλινους τοίχους, τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ο ιδιαίτερος φωτισμός της, οι σομόν τοίχοι, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της “Χαράς” είναι οι καθρέφτες με κοκοφοίνικες.

Δύο είναι οι διάσημες σπεσιαλιτέ της Χαράς: το εκμέκ και το παγωτό Σικάγο.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 10

Για το εκμέκ παγωτό θα βρείτε έξι εκδοχές, ανάμεσα στις οποίες και το guzel ekmek (βάση πουτίγκας ψωμιού, και βουβαλίσια κρέμα) και ένα εκμέκ με παγωτό βανίλια, αλλά η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι το πολίτικο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από βουβαλίσιο γάλα. Η βάση είναι σχεδόν τραγανή με γλυκό σιρόπι και ταιριάζει τέλεια με την κρεμώδη υφή του παγωτού.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 11

Το Σικάγο πάλι είναι για όσους είναι λάτρεις της σοκολάτας. Πρόειται για μία γενναία μερίδα παγωτού σοκολάτας με κρέμα σαντιγύ, σιρόπι σοκολάτας και ψιλοκομμένα αμύγδαλα πάνω πάνω.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 12

Πρόσφατα στο μενού του ζαχαροπλαστείου προστέθηκαν δύο ακόμη γεύσεις: το παγωτό με γεύση Ρυζόγαλο και το Choco King, παγωτό σοκολάτα με ρίπλες λευκής σοκολάτας και τραγανές νιφάδες ρυζιού.

Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο που αντέχει στην κρίση 48 χρόνια - Εικόνα 13

[huffpost] [insider] [xara]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ