Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα «Ζορμπά»: Θα φέρει κύματα 11 μ., από πού θα περάσει

Ελληνες

Αύριο Σάββατο το μεσημέρι, μεταξύ 15:00 και 18:00, αναμένεται να φθάσει ο μεσογειακός κυκλώνας στις νότιες ακτές της Πελοπονννήσου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Αυτό σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα. Ωστόσο, δεν θα είναι το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς καθώς στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί και κύμα ύψους 15 μέτρων, ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο.

Σύμφωνα με την κλίμακα μποφόρ, τα κύματα που ξεπερνούν τα 11 μέτρα σχηματίζονται από ανέμους εντάσεως 10 ή 11 μποφόρ.

Υπενθυμίζεται ότι στα 10 μποφόρ η θάλασσα είναι πολύ τρικυμιώδης και τα κύματα είναι ύψους 8-12,5 μ. με μακριές λοφώδεις ράχες. Το σπάσιμο και κύλισμα των κορυφών των κυμάτων γίνεται έντονο και βίαιο. Η θάλασσα εμφανίζει μεγάλα λευκά μπαλώματα και η συνολική της εμφάνιση αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται.

Στα 11 μποφόρ η θάλασσα είναι εξαιρετικά τρικυμιώδης ή άγρια και τα κύματα είναι εξαιρετικά ψηλά (9-14 μ.) και ογκώδη, με μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού, μικρή ορατότητα. Δύσκολη η θέα πλοίων μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, ίσως για λίγη ώρα να χάνονται πίσω από τα κύματα.

Στο σχήμα που ακολουθεί δίνεται χάρτης με το προβλεπόμενο ύψος κύματος από το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου 29/9 το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ξεπερνά τα 11 μέτρα.

Η πορεία του κυκλώνα «Ζορμπά»

Το meteo προβλέπει την πορεία του κυκλώνα Ζορμπά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού νοτιοδυτικά της Ελλάδας, σήμερα το πρωί στις 10:45. Με αποχρώσεις του γκρι και πορτοκαλί διακρίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί και με πράσινες κουκκίδες οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που ανιχνεύει το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS (όπου «Ξενοφώντας» εννοεί τον κυκλώνα «Ζορμπά»).

Η παρακάτω εικόνα του meteo δείχνει πού θα βρίσκεται ο «Ζορμπάς» αύριο στις 15:00. Οι άνεμοι στη θάλασσα των Κυθήρων αναμένεται να ξεπεράσουν σε ένταση τα 9 μποφόρ.

Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα «Ζορμπά»: Θα φέρει κύματα 11 μ., από πού θα περάσει - Εικόνα 3

Και στην παρακάτω σύνθεση εικόνων απεικονίζεται η πρόβλεψη για την πορεία του «Ζορμπά» από το meteo.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο σε χιλιοστά.

Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του Ζορμπά στις 15:00 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 21:00, κάτω αριστερά στις 09:00 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 15:00 του Σαββάτου.

 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ