Επτά υδροφόρες πηγαίνουν καθαρό νερό στους πρόσφυγες της Ειδομένης

Το κρούσμα ηπατίτιδας Α που ανιχνεύθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ανησυχία.

Οχι μόνο στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, αλλά και γενικότερα στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, απαραίτητη κρίνεται «η χρήση καθαρού πόσιμου νερού».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε το κυβερνητικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, συνολικά 7 υδροφόρα οχήματα (3 εκ των οποίων του Γ’ Σώματος Στρατού και 4 προσφορά της εταιρείας Ακτωρ Α.Ε.) επειχειρούν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στην Ειδομένη, προσφέροντας καθαρό νερό στους πρόσφυγες. 

Ανακοίνωση ΚΕΕΛΠΝΟ: Αμεσα μέτρα στην Ειδομένη 

«Χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα  περιλαμβάνουν:

α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ