Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε δίκη Δούρου, Ψινάκης, Κολοκούρης και άλλοι 27 – Τα 10 μοιραία «λάθη»

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο εισαγγελέας, Γιώργος Πολυκράτης, προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη οι 27 εκ των 28 κατηγορουμένων στην υπόθεση για πλημμεληματικές πράξεις και όχι για κακουργηματικές.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο διά παραλείψεως οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με την δικογραφία, για τους 102 νεκρούς και τους πάνω από 30 τραυματίες που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018.

Δούρου, Ψινάκης, Καπάκης και Κολοκούρης ανάμεσα στους 27 κατηγορούμενους

Ανάμεσα σε εκείνους που ο εισαγγελέας δείχνει εδώλιο είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου καθώς και τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Υπηρεσίας, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, τότε αρχηγός της ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης και στελέχη του Σώματος, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, αλλά και ο 70χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Ο εισαγγελέας ζητά να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Μέσα σε 680 σελίδες, ο κ. Πολυκράτης αφού αιτιολογεί γιατί οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που χειρίστηκε την υπόθεση, καταγράφει μία προς μία τις αιτίες που συνέδραμαν ώστε η καταστροφική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ανείπωτη τραγωδία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα», τονίζοντας λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους, πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων πριν και κατά την εξέλιξη της φωτιάς, που επέδρασσαν για όσα έγιναν την μοιραία ημέρα.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ότι έγινε «άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου» και «καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης».

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Τα μοιραία «λάθη» που στοίχισαν

Συνολικά, ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει πως με το ξέσπασμα και την πορεία της φωτιάς:

Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση Δεν υπήρξε άμεση  κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα. Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων. Υποτιμηθηκε το μέγεθος του κινδύνου. Καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση Ανετοιμότητα Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς Τα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από τον εισαγγελέα, «οι ευθύνες των κατηγορουμένων ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού-συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς».

Την τελική απόφαση για το ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο, θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμα του, το οποίο θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ