Γυναίκα νίκησε τον καρκίνο του μαστού και κολύμπησε τη Μάγχη τέσσερις φορές χωρίς στάση σε 54 ώρες

Μέχρι πριν από έναν χρόνο αγωνιζόταν ενάντια σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού και σήμερα σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ κολυμπώντας τέσσερις φορές ασταμάτητα το στενό της Μάγχης. Ο λόγος για την 37χρονη Αμερικανίδα Σάρα Τόμας, που μέσα σε 54 ώρες διένυσε 215 χιλιόμετρα χωρίς διάλειμμα.

Ένας τόσο μεγάλος άθλος, που ο Βρετανός κολυμβητής αντοχής Λιούις Παγκ χαρακτήρισε «εξωπραγματικό» και «υπεράνθρωπο».

Η Τόμας διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού τον Νοέμβριο του 2017 και από τότε μπήκε σε έναν κύκλο χημειοθεραπειών, ακτινοβολίας και επεμβάσεων. Η κολύμβηση ήταν ένα από τα πράγματα που της έδιναν δύναμη σε όλη τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα της.

Η ιδέα του άθλου που μόλις ολοκλήρωσε τής ήρθε πριν από περίπου δύο χρόνια ταυτόχρονα όμως, όπως παραδέχτηκε στο BBC, τη γέμιζε με φόβο. Μόλις βγήκε από το νερό, μετά από δύο και κάτι μέρες αδιάκοπης κολύμβησης, το γιόρτασε με σαμπάνια και σοκολάτα.

Η Τόμας δεν είναι αρχάρια κολυμβήτρια. Συμμετείχε στον πρώτο της αγώνα το 2007 (διανύοντας 10 χιλιόμετρα στην πατρίδα της το Κολοράντο), ενώ το 2016 έκανε ένα ακόμα ρεκόρ, διασχίζοντας 128,7 χλμ. μέσα σε 56 ώρες, επίσης non-stop, στην αμερικανική λίμνη Πάουελ.

Τον καινούριο άθλο της, στη Μάγχη, τον αφιέρωσε σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο: «Το αφιερώνω σε όλους εμάς που έχουμε προσευχηθεί για τη ζωή μας, που έχουμε αναρωτηθεί με απελπισία τι θα ακολουθήσει και έχουμε πολεμήσει με πόνο και φόβο για να το ξεπεράσουμε. Σε όλους εσάς που μόλις ξεκινήσατε τον αγώνα σας ενάντια στον καρκίνο, που τον έχετε αφήσει πίσω ή που βρίσκεστε κάπου ανάμεσα».

Το γεγονός ότι η Τόμας, στη διάρκεια της διάσχισης της Μάγχης, ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες κάνει ακόμα πιο αξιοθαύμαστο τον άθλο της. Μεταξύ άλλων, ο λαιμός και το στόμα της πρήστηκαν από την πολύωρη επαφή της με το θαλασσινό νερό και υπέφερε από στομαχόπονο και ναυτία.

Όπως σχολίασε η μητέρα της στο BBC: «Στο τέλος της πρώτης μέρας ανησυχούσαμε γιατί δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα – ούτε νερό. Αλλά αργά αργά τη βοηθήσαμε να επανέλθει». Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για να αναπληρώνει διαρκώς την ενέργεια που χάνει κατά την κολύμβηση, κάθε τριάντα λεπτά έπινε ένα ρόφημα με υδατάνθρακες, αλλά κατάφερε να καταναλώσει ελάχιστη στερεά τροφή. «Είναι ένα θηρίο της φύσης» κατέληξε η μητέρα της. «Χρειάστηκε να σκάψει βαθιά μέσα της για να το ολοκληρώσει. Θα μπορούσε να τα παρατήσει πολλές φορές, υπήρχαν πολλά εμπόδια, αλλά δεν τα παρατάει ποτέ».

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τον άθλο της Σάρα Τόμας:

[womantoc.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ