Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα

Δεν είναι μυστικό, ότι το Facebook συλλέγει πολλά από τα δεδομένα των χρηστών του. Ωστόσο, κάτι που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι όχι μόνο παρακολουθεί τους ενεργούς χρήστες του, αλλά και όσους δεν έχουν λογαριασμό.

Δείτε παρακάτω πως συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον «Μεγάλο Αδερφό» από το να σας κατασκοπεύει.

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 1

Πρώτον, βοηθάει στην δημιουργία εξατομικευμένων και αποτελεσματικών διαφημίσεων. Η παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας επιτρέπει στο Facebook να μάθει τις προτιμήσεις των χρηστών του και να τους δείξει διαφημίσεις που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 2

Πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε, όπως τις προτιμήσεις στις διαφημίσεις, την διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, την εκπαίδευση, το εισόδημα, το κόστος και την περιοχή του σπιτιού σας- όλα αυτά μπορούν να αποκτηθούν μέσω της ανάλυσης της διαδικτυακής δραστηριότητας. Επίσης, το να διαγράψετε τον λογαριασμό δεν βοηθάει, καθώς τα στοιχεία σας θα παραμείνουν στην βάση δεδομένων σχεδόν για πάντα.

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 3

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη Βελγική Επιτροπή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων έδειξε ότι το Facebook παρακολουθεί επισκέψεις σε ιστοσελίδες ακόμα και από χρήστες του διαδικτύου που δεν είχαν ποτέ λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό είναι εφικτό χάρη στα αρχεία cookies και τις προσθήκες των κοινωνικών δικτύων, όπως για παράδειγμα το κουμπί Like που υπάρχει στις περισσότερες ιστοσελίδες. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παρακολούθηση μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τις υπηρεσίες του Facebook.

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 4

Αν είστε χρήστης του Facebook, δείτε έναν οδηγό ασφαλείας από την ειδικό στην ανάλυση δεδομένων Vicky Boykis:

Προσπαθήστε να μην δημοσιεύεται πολλές προσωπικές πληροφορίες. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας, ειδικά αν δεν είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Αποσυνδεθείτε από το Facebook, όταν δεν το χρησιμοποιείτε ή χρησιμοποιείτε άλλα προγράμματα περιήγησης για διαφορετικές δραστηριότητες. Μην εγκαταστήσετε το Facebook Messenger στο τηλέφωνό σας. Συνδεθείτε από τον ιστότοπο για κινητά τηλέφωνα.

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 5

Οι συστάσεις από το Business Insider θα είναι χρήσιμες για όλους τους χρήστες του διαδικτύου:

Για iPhone ή iPad, επιλέξτε Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Διαφήμιση και ενεργοποιήστε την επιλογή Περιορισμός παρακολούθησης διαφημίσεων. Σε συσκευές Android, επιλέξτε Ρυθμίσεις> Google>Ρυθμίσεις Διαφημίσεων και απενεργοποιήστε τις Εξατομικευμένες Διαφημίσεις. Στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, ανοίξτε τις ρυθμίσεις> Εμφάνιση σύνθετων ρυθμίσεων> Απόρρητο και επιλέξτε το πλαίσιο που λέει «Στείλτε αίτημα «Να μην γίνεται εντοπισμός.»

Γνωρίζετε ότι το Facebook σας παρακολουθεί ακόμη κι όταν δεν είστε μέσα - Εικόνα 6

Δεν υπάρχουν νόμοι που να υποχρεώνουν τους οργανισμούς να συμμορφώνονται με αυτή την απαγόρευση, αλλά το Facebook και κάποιες άλλες εταιρείες έχουν υπογράψει μια συμφωνία που τους δεσμεύει να σέβονται την απροθυμία των χρηστών να είναι υπό παρακολούθηση.

[businessinsider] [veekaybee] [thenextweb] [brightside]

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ