Υποχρεώσεις και βαριά πρόστιμα για τα ποδήλατα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Ελληνες

Πρέπει και αυτοί να σέβονται τους κανόνες

Είναι από τα καλύτερα οικολογικά μέσα μεταφοράς, ενώ πρόσφατα η Καλαμάτα απέκτησε και ηλεκτροκίνητα. Ο λόγος για το ποδήλατο, που όλο και διαδίδεται στις μέρες μας και το χρησιμοποιούν άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Οι δε ποδηλατόδρομοι στην Καλαμάτα καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, ενώ στο μέλλον προβλέπεται κατασκευή τους και σε άλλα σημεία.

Ωστόσο, πολλές φορές έχουν δει τη δημοσιότητα παράπονα πολιτών, πεζών ή ακόμα και οδηγών, για παρατυπίες ορισμένων οδηγών ποδηλάτων. Αυτό που ίσως δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό, είναι ότι ο ποδηλάτης δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, που ρυθμίζονται πλέον από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Με κυρώσεις και πρόστιμα

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, ο ποδηλάτης αντιμετωπίζεται τροχονομικά όπως ο οδηγός δικύκλου και έχει κυρώσεις και πρόστιμα όταν κάνει παράβαση ή έχει αντικοινωνική συμπεριφορά. Με το νέο ΚΟΚ από πέρυσι εισήχθη μια σειρά από νέες πινακίδες – σήματα για τα ποδήλατα, αλλά και νέα πρόστιμα για τους ποδηλάτες.

Κατά τον καινούργιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναγνωρίζονται η δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και η οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτων, ενώ οι λεωφορειόδρομοι ορίζονται ως αποκλειστικής λωρίδας λεωφορείων, τρόλεϊ και ποδηλάτων.

Επίσης, ο κώδικας διαμορφώνει ειδικούς χώρους στα φανάρια για στάση των ποδηλάτων μπροστά από τα άλλα οχήματα, ορίζει πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή ειδική φωτεινή σηματοδότηση και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά στους ποδηλάτες.

Ο νέος ΚΟΚ αναγνωρίζει το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα, όμως αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Έτσι οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τον ΚΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Πρόστιμα

Οι ποδηλάτες, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη θα τους κοστίσει 700 ευρώ. Η ανάποδη κίνηση σε ποδηλατόδρομο μονής κατεύθυνσης ή σε οδό μονής κατεύθυνσης έχει πρόστιμο 200 ευρώ. Η κίνηση εκτός ποδηλατολωρίδας, όταν αυτή υπάρχει, είναι 80 ευρώ. Η κίνηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος έχει πρόστιμο από 200-2.000 ευρώ ανάλογα με τη συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα. Η δε κίνηση τη νύχτα με το ποδήλατο χωρίς τη χρήση φώτων έχει πρόστιμο 40 ευρώ και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ποδηλάτου 150 ευρώ.

Ο οδηγός ποδηλάτου είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να εφαρμόζει τον ΚΟΚ. Οι οδηγοί άλλων οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν και να σέβονται το χρήστη ποδηλάτου στους δρόμους, καθώς ο ΚΟΚ αναγνωρίζει το ποδήλατο ως όχημα που επιτρέπεται να κινείται στο οδόστρωμα.

Επίσης, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών για αυτούς φωτεινών σηματοδοτών, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους. Τέτοιοι φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν και στην Καλαμάτα, όπως- για παράδειγμα- στην οδό Κρήτης.

Τέλος, το άρθρο 40 του ΚΟΚ περιλαμβάνει ειδικούς κανόνες για τoυς oδηγoύς πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων. Για παράδειγμα, σε αυτό- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται ότι οι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων απαγoρεύεται να ρυμoυλκoύνται από άλλo όχημα, να ρυμoυλκoύν ή ωθoύν διάφoρα αντικείμενα, να μεταφέρoυν αντικείμενα τα oποία εμπoδίζoυν την oδήγηση τoυ oχήματός τoυς ή εκθέτoυν σε κίνδυνo τoυς λoιπoύς χρήστες της oδoύ, να κινoύνται ανά δύo ή και περισσότεροι παράλληλα και να σύρoυν μαζί τoυς ζώα δεμένα με λoυρί.

Της Βίκυς Βετουλάκη

[tharrosnews.gr]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ