Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Μεξικό, είναι διάσημες για μερικά από τα πιο συναρπαστικά ιστορικά μνημεία στον κόσμο. Δυστυχώς, δεν έχουν καταφέρει όλα να επιβιώσουν από το σκληρό πέρασμα του χρόνου και μετά από τόσους αιώνες το μόνο που απέμεινε είναι τα ερείπια τους.

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να φανταστείτε πώς θα έμοιαζαν τα αρχιτεκτονικά θαύματα, όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα ή η Πυραμίδα του Ήλιου, αν αποκτούσαν και πάλι την αρχαία τους δόξα;

Το έργο «NeoMan» της εταιρείας Expedia, δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της Μάγια Βυρόνσκα και του Πρζέμεκ Σομπιέσκι. Προσφέρει στους ανθρώπους μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και να εξερευνήσουν κάποια μνημεία πριν καταστραφούν μετά από αιώνες φυσικής αποσύνθεσης. Αυτή η δημιουργική ομάδα ανακατασκεύασε 7 διάσημα αρχαία κτίρια σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, τα οποία θα σας μεταφέρουν εκατοντάδες χρόνια πίσω, δείχνοντας το πώς ήταν κάποτε.

Δείτε παρακάτω 7 διάσημα και αρχαία μνημεία τότε και τώρα, που θα σας εντυπωσιάσουν.

Παρθενώνας, Ελλάδα

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 1

«Πίσω στην αρχαιότητα, ο ναός αυτός στέγαζε ένα μνημειώδες χρυσό άγαλμα της Αθηνάς, της Ελληνίδας Θεάς της σοφίας, της τέχνης και του πολέμου. Βρίσκεται πάνω στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης και έχει ένα επιβλητικό σχήμα. Το 1687 υπέστη σοβαρές ζημιές στον τουρκικό πόλεμο, αλλά μεγάλο μέρος της ανθεκτικής δωρικής αρχιτεκτονικής, άντεξε. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι ακόμα άθικτο μέχρι σήμερα. Πλέον είναι ένα τουριστικό σημείο που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Εδώ είναι στην αρχική του δόξα. Η ίδια η Αθηνά θα ήταν υπερήφανη.»

Πυραμίδα Νόχοτς Μουλ, Κομπά, Μεξικό

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 2

«Το Κομπά είναι ένας αρχαιολογικός χώρος των Μάγια στο Κιντάνα Ρόο του Μεξικού. Υπολογίζεται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1550, με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών. Έχει ύψος σχεδόν 42 μέτρα και το Χόνοτς Μουλ είναι η ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν και η δεύτερη ψηλότερη των Μάγια, στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1800, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος δεν ανοίχτηκε στο κοινό μέχρι το 1973, καθώς η πυκνή ζούγκλα που τον περιβάλλει, καθιστά δύσκολη την εύρεσή του. Βρίσκεται έξω από το πατημένο μονοπάτι, αλλά μπορείτε να φτάσετε εκεί με τη δημόσια συγκοινωνία ή με το αυτοκίνητο.»

Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα, Ιταλία

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 3

«Αυτή η πλατεία στη Ρώμη στεγάζει όχι ένα, αλλά τέσσερα ρωμαϊκά ερείπια ναών. Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών τη δεκαετία του 1920. Ο Ναός Β είναι ο πιο πρόσφατος από τους τέσσερις και έξι από τις στήλες του, η αρχική σκάλα και κάποια άλλα τμήματα, είναι ακόμα άθικτα. Οι επισκέπτες της περιοχής δεν θα δουν μόνο έναν συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο, αλλά και εκατοντάδες γάτες που ζουν ανάμεσα στα ερείπια. Οι εθελοντές ταΐζουν, καθαρίζουν και φροντίζουν τις γάτες και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να χαϊδέψουν ή να υιοθετήσουν μια από αυτές. Έτσι θα έμοιαζε ο ναός, χωρίς τις γάτες.»

Πυραμίδα του Ήλιου

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 4

«Το Τεοτιουακάν ήταν ένα από τα πρώτα αστικά κέντρα στο κεντρικό Μεξικό και είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους. Κατασκευάστηκε από τον 1ο ως τον 7ο αιώνα, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για τους ανθρώπους που το έχτισαν και έζησαν εκεί. Κατασκεύασαν τις πρώτες σύνθετες πόλεις της περιοχής και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η Πυραμίδα του Ήλιου είναι το μεγαλύτερο κτίριο στο Τεοτιουακάν και μία από τις παλαιότερες πυραμίδες στο κεντρικό Μεξικό. Είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου και όπως μπορείτε να δείτε από αυτή την ανακατασκευή, ήταν ένα θεαματικό βουνό μιας δομής.»

Ναός Λούξορ, Αίγυπτος

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 5

«Από την ίδρυσή του, ο ναός Λούξορ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον αραβικό όρο al-Uksur (οχύρωση), υπήρξε ένας ιερός τόπος. Ο Αμενχοτέπ III το 1380 π.Χ., ανέθεσε την ανέγερσή του. Ο ναός ανακαινίστηκε από τον Ραμσή ΙΙ, περίπου εκατό χρόνια αργότερα για να ενσωματώσει μια μεγάλη πύλη και μια εξωτερική αυλή. Κάποτε συνδέθηκε με τον γειτονικό ναό του Καρνάκ με μια πλατεία γεμάτη σφίγγες, που προφύλαγαν τις πύλες του ναού. Με τους επικούς οβελίσκους και το επιστήλιο, ο ναός του Λούξορ αποτελεί μέρος της πιο μνημειακής αρχιτεκτονικής της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι μια απόδειξη για τη μεγάλη ιστορία της χώρας.»

 Ναός του Δία, Ιταλία

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 6

«Χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Δία, τον Θεό του ουρανού, ενώ ήταν το κύριο κέντρο της θρησκευτικής ζωής στην αρχαία Πομπηία, μια μικρή ρωμαϊκή πόλη στον κόλπο της Νάπολης. Διαδραμάτισε κυρίαρχη θέση, με το Βεζούβιο να βρίσκεται πίσω του. Η έκρηξη του ηφαιστείου τον Αύγουστο του 79 μ.Χ., κατέστρεψε τραγικά την Πομπηία. Η περιοχή ανακαλύφθηκε ξανά τον 16ο αιώνα. Μετά από πολλά χρόνια ανασκαφών, εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, βλέπουν μια συναρπαστική εικόνα της καθημερινής ζωής αυτής της ρωμαϊκής πόλης του 1ου αιώνα.»

Milecastle 39, μέρος από τo τείχος του Αδριανού, Αγγλία

Πως ήταν 7 διάσημα ιστορικά μνημεία στην αρχική τους μορφή - Εικόνα 7

Πηγή: tilestwra.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ