«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ: Κίνδυνος για έκρηξη βίας στην Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την ώρα που στην Ειδομένη επικρατεί χάος και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο hotspot.

Η Υπατη Αρμοστεία προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε μόνη της.  

Σε έκθεση της η υπηρεσία αναφέρει τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό και προειδοποιεί για τον κίνδυνοέκρηξης της βίας από τις ολοένα αυξανόμενες εντάσεις.Καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στο νόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 131.724 άνθρωποι πέρασαν το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 από τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν δημιουργώντας δύο καταυλισμούς στην Ειδομένη χωρητικότητας 12.500 ανθρώπων και ένα ακόμα σημείο. Η UNHCR συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Οπως επισημαίνεται, η επίλυση του προσφυγικού στην Ευρώπη και η αποτροπή μιας νέας κρίσης στην Ελλάδα, προϋποθέτει ξεκάθαρες δράσεις, μεταξύ αυτών καλύτερο συντονισμό και ενίσχυση των ελληνικών αρχών.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ