Κέντρο φιλοξενίας και στην Πελοπόννησο -Πού θα εγκατασταθούν 300 πρόσφυγες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν περίπου 300 πρόσφυγες σε παραθεριστικό κέντρο στην παραλία Μυρσίνης της Ηλείας, το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στα 38 διώροφα κτίρια, ώστε να είναι και πάλι λειτουργικά, αφού το παραθεριστικό κέντρο, το οποίο ανήκει στους δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Φυλής, παρέμενε κλειστό εδώ και περίπου επτά χρόνια.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες πολέμου και γι’ αυτό παραχωρούμε τα 19 από τα 38 κτίρια του κέντρου που μας ανήκουν, ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από τη Συρία και οικογένειες με μικρά παιδιά» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συριακής καταγωγής δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαμονή των προσφύγων, γι’ αυτό, όπως τόνισε, «θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τη φύλαξη του κέντρου».

Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ πρόσθεσε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και συντονιστή για το προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να τον ενημερώσει και να ζητήσει όσα προαναφέρθηκαν, για την εύρυθμη, όπως είπε, λειτουργία του χώρου. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει το παραθεριστικό κέντρο να γίνει ένας μεγάλος καταυλισμός. Όσον αφορά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, υπογράμμισε πως ήδη έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, για τη φιλοξενία προσφύγων πολέμου και οικογενειών με μικρά παιδιά, υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις «τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις και το δημοτικό συμβούλιο θα ανακαλέσει την απόφασή του».

Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, διότι «υπάρχουν ακραία στοιχεία, που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου και τρόμου».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Συρία, ο δήμαρχος σημείωσε: «Ας ελπίσουμε, πως αυτοί που έχουν συμφέροντα θα σταματήσουν να εμπλέκονται και τότε ο συριακός λαός θα βρει τον δρόμο του, ώστε η Συρία να γίνει όπως ήταν κάποτε».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ