Κοντεύει τα 100, πολέμησε στην Κρήτη θέλει να επιστρέψει για να τιμήσει την αντίσταση στον ναζισμό

Είναι στη δέκατη δεκαετία της ζωής του, πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, τραυματίστηκε, αιχμαλωτίστηκε και τον βοήθησε να επιβιώσει μια Κρητικοπούλα και τώρα θέλει να επιστρέψει για τελευταία φορά στο νησί.

Ο Νεοζηλανδός, Tony Maddon, 95 ετών, ζητάει δημόσια από την κυβέρνηση της χώρας του να του κάνει τα έξοδα και να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην Κρήτη ώστε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών και την αντίσταση στους αλεξιπτωτιστές.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Newshub της Νέας Ζηλανδίας αφηγήθηκε πώς βρέθηκε στο νησί 20χρονο παλικάρι. Πολέμησε κατά των Γερμανών, τραυματίστηκε, αφέθηκε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων, αιχμαλωτίστηκε και σώθηκε τελικά χάρη σε μια Κρητικοπούλα που του πήγαινε ένα πιάτο φαγητό.

Ο ίδιος, μετά τον πόλεμο, ανταπέδωσε βοηθώντας την κοπέλα και την οικογένειά της να μετακομήσουν στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, όπου ακόμα ζουν και δραστηριοποιούνται οι απόγονοί τους.

Το τελευταίο του όνειρο είναι να επιστρέψει στον τόπο της μεγάλης περιπέτειας και να τιμήσει τους ντόπιους αλλά και τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την επέκταση της ναζιστικής λαίλαπας.

Πηγή: Candianews

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ