Μάτι: Αποθεώθηκε ο πραγματογνώμονας Λιότσιος από τους συγγενείς θυμάτων – «Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή για να μην προχωρήσω την υπόθεση»

Ελλάδα
Επικαιρότητα

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος κατά την σημερινή τέταρτη ήμερα της κατάθεσης του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τους συγγενείς των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας που αφαίρεσε τη ζωή 104 συνανθρώπων μας το Ιουλίου του 2018 στο Μάτι.

Ο πραγματογνώμονας κατά την κατάθεσή του έκανε αναφορά στις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου. Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπο μου αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου».

Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να παρέμβει στο έργου και περιέγραψε τη συνάντηση που είχε στις 21 Σεπτεμβρίου 201 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην αρχηγό του Π.Σ. και κατηγορούμενο στην υπόθεση 8.

«Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να παίξει με αυτήν την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος και για αυτό το λόγο καθυστέρησαν οι πραγματογνωμοσύνες. Διανύαμε και μία προεκλογική περίοδο και δεν ήθελα να γίνει κλωτσοτσούφι υπόθεση. Την προστάτεψα και εγώ και ο εισαγγελέας Ζαγοραίος και ο ανακριτής Μαρνέρης. Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση. Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν εκφέρω προσωπικές απόψεις. Τους ανθρώπους, που είναι από πίσω μου, τους γνωρίζω 25 χρόνια. Ποτέ δε θα επέτρεπα να αδικηθεί κάποιος. Ποτέ δε θα άφηνα να μην πάρει την αξία η υπόθεση που της πρέπει» τόνισε ο κ. Λιότσιος

Απόπειρα;

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

«Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. Διακόσια μέτρα από σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα απόμηχανή και ήταν μόλις δύο ετών. Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως κάποιο πρόβλημα, τεχνικό, είχε η μηχανή. Ο τεχνικός μου είπε «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο κάνε». Του λέω «τι λες;». Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα» τόνισε ο μάρτυρας.

Η ένσταση

Νωρίτερα, ένσταση υπέβαλε η υπεράσπιση του Βασίλη Ματθαιόπουλου στην υποβολή ερωτήσεων στον μάρτυρα κ. Λιότσιο από την υποστήριξη της κατηγορίας για τις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε από τον πρώην αρχηγό του Π.Σ. για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς. Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μανιάτης εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης επισημαίνοντας ότι οψίμως υποβάλλεται από την υπεράσπιση του κ. Ματθαιόπουλου.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ